Суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна (відео)

Фото: radako.com.ua

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі сьогодні, 17 березня, видав ордер на арешт президента росії володимира путіна. Його звинувачують у незаконному примусовому переміщенні українських дітей.

Про це Харків Times стало відомо з повідомлення на сайті МКС.

«Сьогодні, 17 березня 2023 року, Палата попереднього провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: пана Володимира Володимировича Путіна та пані Марії Олексіївни Львової-Бєлової», – йдеться у повідомленні.

«Подільницею» російського президента у цій справі виступає російська уповноважена з прав дитини марія львова-бєлова.

У суду, згідно із документом, є достатні підстави вважати, що обидва підозрювані несуть відповідальність за такий військовий злочин, як незаконна депортація українських дітей та їх незаконне переміщення до російської федерації.

«Існують розумні підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини», – зазначають у Міжнародному кримінальному суді.

Можливо, щоправда, він був «неспроможний здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчиняли дії або допускали їх вчинення», але, згідно зі статтею 28(b) Римського статуту, такий начальник також вважається винним.

Які ж наслідки для путіна тягне за собою цей ордер? Як пояснили в Офісі Генпрокурора, «це означає, що за межами росії путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності».

Принаймні арешт загрожує путіну в 123 країнах, які підписали Римський статут.

Зеленим позначені країни Римського статуту

Як повідомляв Харків Times, станом на 1 вересня 2022 року було відомо про принаймні дві тисячі дітей, позбавлених батьківського піклування, які були вивезені до росії.

Влітку певну кількість дітей з тимчасово окупованої Борівської громади Харківської області росіяни вивезли «на відпочинок до Геленжика». Частину з них батькам вдалося повернути.