СБУ викрила поліцая, який допитував людей в СІЗО Ізюма

Катівня окупантів в Ізюмі / фото Сергій Болвінов

Слідчі заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі 53-річному мешканцю Ізюма, який під час тимчасової окупації міста працював у так званій «народній поліції». Зокрема він допитував людей, яких утримували в ізоляторі тимчасового тримання, .

Про це Харків Times з повідомлень Харківської обласної прокуратури та управління СБУ області.

За оперативною інформацією, до реформування правоохоронної системи чоловік працював у тодішній українській міліції.

“Під час захоплення м. Ізюм чоловік знову вирішив працювати правоохоронцем, проте вже на окупантів. Так, він добровільно зайняв посаду «дільничного» у так званій «народній поліції».”, – розповіли у прокуратурі.

На посаді “дільничного” він виконував такі обов’язки:

– приймав та розглядав заяви від місцевих жителів; збирав пояснення від мешканців населеного пункту, брав участь у «патрулюваннях» м. Ізюм. Встановлено, що він допитував «затриманих осіб», що утримувались в ізоляторі тимчасового тримання створеному при окупаційному райвідділі поліції.
– збирав пояснення від мешканців Ізюму;
– брав участь у «патрулюваннях» міста;
– допитував людей, яких утримували в Ізюмському СІЗО, створеному при окупаційному райвідділі поліції.

“Окрім цього, колаборант закликав місцевих мешканців переходити на сторону окупантів та «працевлаштуватись» у незаконно створений правоохоронний орган – «народну поліцію». Після деокупації регіону зловмисник втік та переховується на території рф.”, – розповіли в СБУ області.

Його підозрюють у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1 КК України. За такий злочин йому загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Підозру про скоєння злочину слідчі вручили сину підозрюваного, який працює лікарем у Харкові, повідомив начальник слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області.

Як повідомляв Харків Times, правоохоронці встановили особи двох зрадників, причетних до викрадання українських патріотів в Ізюмському району Харківської області. Викрадених за навідкою негідників українців російські окупанти жорстоко катували.