А що там коїться «за сусідським парканом»?

Фото: apostrophe.ua

Сьогодні в наших недобрих сусідів у бєлгородській області рф коїться щось незрозуміле. Легіон «Свобода Росії», який, за деякими даними, є іноземним підрозділом ВСУ, заявив сьогодні, 22 травня, про своє «повернення додому».

Про це Харків Times дізнався з повідомлення на сторінці Легіону в Telegram.

«Жителі Росії! Ми такі ж росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі та взяли зброю, щоб відстояти нашу та вашу свободу. Але сьогодні всім настав час взяти відповідальність за своє майбутнє. Диктатурі Кремля настав час покласти край: Легіон повертається додому», – йдеться у повідомленні.

Слідом за цим повідомленням з’явилися відомості про взяття силами Легіону населених пунктів Козинка та Гора-Подол у бєлгородській області рф та про штурм найзахіднішого міста бєлгородчини – райцентру Грайворон.

Губернатор бєлгородської області рф В’ячеслав Гладков повідомив (також у Telegram), що, нібито, на територію області зайшла українська ДРГ, а «збройні сили рф разом із прикордонслужбою, росгвардією та фсб приймають необхідні заходи по ліквідації супротивника».

Бєлгородські пабліки публікують фото й відео кілометрових черг з автівок на виїзд з бєлгорода та інших міст області. Вже з’явилися, начебто, й евакуаційні автобуси. Жительки бєлгорода й околиць зі сльозами скаржаться на відсутність укриттів і бомбосховищ. Зрозуміло, подібних розкладів наші сусіди аж ніяк не чекали, коли раділи кожній ракеті, яка летіла від них на Харків.

Згідно з повідомленнями місцевих пабліків, мешканці Грайворона, не дочекавшись організованої евакуації, самотужки залишають місто.

У прес-службі легіону “Свобода Росії” розповіли Суспільному, що «ситуація складна». Легіон та РДК (Російський добровольчий корпус) «створюють демілітаризовану зону на кордоні з рф, звідки вони не зможуть обстрілювати Україну”.

Речник ГУР Андрій Юсов підтвердив у коментарі Суспільному, що на території бєлгородської області легіон «Свобода Росії» та «Російський добровольчий корпус» проводять операцію для створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців. За його словами, операцію проводять виключно громадяни росії.

«Він додав, що наразі управління розвідки не коментуватиме безпосередньо плани цієї операції, але, за словами речника ГУР, «завданням і результатом має стати підвищення безпеки і захист українського мирного населення від терористичних атак та обстрілів з боку терористичних угруповань», – повідомляє Суспільне.

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Україна спостерігає за операцією РДК на бєлгородчині, але не має до неї відношення.

«Єдиною рушійною політичною силою в тоталітарній країні закручених гайок завжди неминуче стає партизанський рух зі зброєю в руках. Україна із цікавістю спостерігає за подіями в бєлгородській області росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продають в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян росії», – заявив Подоляк у Telegram.

Щойно бєлгородські телеграм-канали повідомили про «захоплення диверсантами поліцейської дільниці у Грайвороні» і тепер на поліцейських автівках та у поліцейській формі вони рухаються у бік бєлгорода. Більш того, «передові групи вже увійшли».

«Прохання мешканцям бєлгорода відкривати вогонь без попередження по людях у поліцейській формі. Увага, у бєлгороді та околицях на даний момент немає російської поліції. Усі люди у поліцейській формі – ДРГ, стріляйте на ураження. Розповсюдьте інформацію!» – істерично волають місцеві телеграм-канали.

Ну що ж, це буде вельми цікаво, якщо росіяни самі покладуть хоча б якусь кількість власних поліціянтів. Час запасатися попкорном, серіал «бєлгород наш» обіцяє бути захоплюючим.

Слід відмітити, що сьогодні, ймовірно, на тлі бєлгородських подій почастішали повітряні тривоги та обстріли Харківської області.

Як повідомляв Харків Times, сьогодні, 22 травня, російські окупанти вкотре обстріляли місто Куп’янськ Харківської області. Від ворожого удару постраждали дві жінки.

Внаслідок удару російських С-300 по місту Ізюм Харківської області отримав поранення 10-річний хлопчик.