В пам’ять про закатованих жителів Ізюма закладуть новий парк на Львівщині

Фото: Олег Синєгубов/ Telegram

Новий парк, присвячений пам’яті жертв, закатованих російськими окупантами в Ізюмі, закладуть у місті-побратимі Дрогобичі Львівської області. Частину саджанців для меморіального місця привезуть з Харківщини.

Про це Харків Times повідомили у Дрогобицькій міській раді.

“До дня Героїв, який відзначатимемо 23 травня, у Дрогобичі планують закласти новий парк. Цей парк стане місцем пам’яті та пошанування всіх невинно убієнних та закатованих жертв російського терору, виявлених в Ізюмі.”, – розповіли у міськраді.

Новий парк закладатимуть за участю харків’ян. У заході братимуть участь делегація Харківської області, яка привезе саджанці пам’ятних дерев, та переселенці.

Дрогобич та Ізюм підписали договір про партнерство ще влітку, 2 липня. Міський голова Дрогобича Тарас Кучма особисто прибув до Харкова для підписання меморандуму і в ході візиту передав гуманітарний вантаж для місцевого підрозділу ДСНС.

За час повномасштабного вторгнення Ізюм зазнав багато масованих ворожих авіаударів. З квітня 2022 року місто було окуповане і перебувало під ворожою окупацією до вересня. Весь цей час тривали жорстокі розправи ворога над українським населенням.

Після звільнення міста, в лісах Ізюму знайшли масові захоронення. В братських могилах виявили тіла сотень людей, більшість з яких – цивільні мешканці, серед яких й діти.

Як повідомляв Харків Times, з 16 по 23 вересня з місця масового поховань в Ізюмі було ексгумовано  447 тіл загиблих: 425 цивільних осіб, серед яких 5 дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ. У померлих виявили тілесні ушкодженя у виді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У декількох із загиблих були зв’язані руки, переломані кістки, у низки померлих — мотузка на шиї.