Швейцарські машини допоможуть розміновувати Харківську область

Фото: GCS

Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій та швейцарська компанія-виробник механізованих засобів розмінування Global Сlearance Solutions (GCS) наприкінці минулого тижня підписали меморандум про співпрацю. Згідно з ним, GCS сприятиме залученню машин розмінування для очищення звільнених територій від вибухонебезпечних предметів.

Про це Харків Times повідомили у прес-службі Мінреінтеграції.

Керівництво GCS заявило про наміри протягом цього року поставити в Україну близько 20 машин розмінування.

«Результатом співпраці має стати залучення компанією машин розмінування. Машини застосують для очищення від мін і нерозірваних боєприпасів сільськогосподарських угідь та об’єктів критичної інфраструктури деокупованих районів Миколаївської, Харківської та Херсонської областей», – йдеться у повідомленні.

Крім того, сторони домовилися взаємодіяти у царині технічного та нетехнічного обстеження територій, ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. А також – проводити навчання населення звільнених територій ризикам, пов’язаним із мінами та нездетонованими боєприпасам

Раніше компанія повідомляла, що у лютому завершила 8-тижневий навчальний курс для українських поліцейських та військових саперів з використання та обслуговування систем GCS-100 та GCS-200 разом із супутніми пристроями. Щонайменше п’ять її систем розмінування були використані в навчальних цілях на окремих об’єктах у Києві та його околицях. Одна машина GCS-200 може очищати до 10 тис. квадратних метрів на день, що приблизно дорівнює розміру футбольного поля.

Як повідомляв Харків Times, для того, щоб розмінувати Харківську область за рік, потрібно 125 тисяч саперів.

З початку війни у Харкові зареєстровано близько 4,4 тис. заявок на розмінування та виявлено понад 2,4 тис. вибухонебезпечних предметів.