Нерухомість на Сумській, незаконно продану партнером російського букмекера, передали до АРМА

Суд зобов’язав передати до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) нежитлові приміщення по вул. Сумській у Харкові. Нерухомість вартістю майже 144 млн грн незаконно продало підприємство, яке знаходиться під санкціями.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури.

За інформацією слідства, вказані приміщення перебували у власності акціонерного товариства. На початку лютого 2022 року між вказаним АТ та товариством з обмеженою відповідальністю було укладено договір, відповідно до умов якого ця нерухомість була передана в іпотеку ТОВ з юридичною адресою в Латвії.

Рішенням РНБО України від 12 січня 2023 року до зазначеного ТОВ на 5 років застосовані персональні санкції, зокрема тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать юридичнiй особi, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано вчиняти дiї, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними. Санкції пов‘язані з тим, що керівник і кінцевий бенефіціарний власник є громадянином рф, а сама компанія співпрацює з відомим російським букмекером.

Однак у лютому 2023 року ТОВ продало нежитлові приміщення фізичній особі.

“Таким чином, всупереч вимогам законів України «Про санкції», «Про нотаріат», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відбулось протиправне відчуження зазначеної нерухомості фізичній особі, чим завдано шкоду державі в особливо великих розмірах.”, – повідомили в прокуратурі.

У зв’язку з цим прокурор звернувся до суду з клопотанням про арешт вказаних нежитлових приміщень, яке Київським районним судом м. Харкова задоволено.

Після арешту прокурор звернувся з клопотанням про визначення порядку зберігання речових доказів у цьому кримінальному провадженні: слідчий суддя Київського районного суду м. Харкова задовольнив клопотання. Наразі триває передача вказаної нерухомості до АРМА.

Разом з цим проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом шахрайства (ч. 4 ст. 190 КК України).

Як повідомляв Харків Times, суд заарештував нежитлові приміщення по вул. Сумській вартістю 144 млн грн, які незаконно продало підсанкційне підприємство.