За держзраду судитимуть податківицю, яка видавала патенти в окупованому Куп’янську

У Харкові за держзраду судитимуть податківицю з Куп’янська, яка під час російської окупації добровільно співпрацювала з ворогом. Жінці загрожує щонайменше 15 років позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, до широкомасштабної війни обвинувачена обіймала посаду старшої державної інспекторки Куп’янської ДПІ ГУ ДПС в області. Після захоплення загарбниками м. Куп’янськ вона добровільно пішла працювати до так званої «Купянской ВГА Харьковской области». Окупанти призначили її «и.о старшего специалиста отдела промышленности и торговли» у так званій «Куп’янській ВЦА Харківської області».

Поплічниця ворогів вела документообіг, передавала наявні у неї дані платників податків на території Куп’янського району Харківської області представникам окупаційних військ.

“Зрадниця забезпечила видачу патентів на здійснення підприємницької діяльності, а також на продаж підакцизних товарів, зокрема, тютюнові вироби, алкогольні напої. Вказані патенти видавались на платній основі — за умови сплати визначеної суми грошей, що у подальшому забезпечувало їх надходження у фінансові фонди окупаційної влади.”, – розповіли в прокуратурі.

Після деокупацї міста податківиця не втекла разом з окупантами. Її затримали у листопаді минулого року. Наразі вона перебуває під вартою. Жінку судитимуть за фактом держзради в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times,у Ленінському районному суді м. Харкова триває розгляд справи за фактом державної зради, в якій звинувачують головну державну інспекторку Куп‘янського відділу ГУ ДПС у Харківській області.