У Харкові вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС (фото)

Фото: ДСНС у Харківській області

26 квітня у Харкові вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Меморіальні заходи з нагоди 37-й річниці найбільшої в історії людства техногенної катастрофи відбулися у сквері “Героїв-пожежних”.

Про це Харків Times повідомили в ДСНС області.

Біля пам’ятника пожежникам у сквері на Полтавському шляху зібралися ветерани-чорнобильці, рятувальники Харківського гарнізону ДСНС. Вони поклали квіти до підніжжя пам’ятника. Також хвилиною мовчання вони вшанували пам’ять ліквідаторів, які померли від захворювань, викликаних променевим опроміненням.

Начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв нагадав, що формувати загони для ліквідації пожежі на ЧАЕС почали на початку травня, і у Харківській області жоден рятувальник не відмовився від поїздки.

“Я дуже добре пам’ятаю травень 1986 року, коли було оголошено збір і формувалися батальйони для виїзду до Чорнобильської зони – не було жодного відказника.”, – розповів Олександр Волобуєв.

Він наголосив, що відповідальність і сміливість, від яких багато хто тоді був у захваті, рятувальники знову проявили під час широкомасштабного вторгнення рф в Україну.

“В умовах воєнного стану, з 24 лютого, рятувальники всі, як один стали на захист нашої держави, нашого міста: гасили пожежі, розбирали завали, рятували людей, на жаль, доставили і загиблих. Але ніхто не злякався, ніхто не побіг”, – розповів Олександр Волобуєв.

У 2022 році захоплена російськими окупантами ЧАЕС знов стала небезпечним об’єктом. Але, дякуючи Збройним Силам України, 2 квітня 2022 року на ЧАЕС замайорів український прапор.