Суд знову розпочинає розгляд справи Нелі Штепи

Фото: suspilne.media

Суд знову почне розглядати справу обвинуваченої в сепаратизмі колишньої очільниці Слов’янська Нелі Штепи. Підготовче засідання проведуть у Полтаві, але прокуратура просить повернути справу Штепи назад до харківського суду.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Укрінформу з посиланням речника Харківської обласної прокуратури Дмитра Чубенка.

«Територіальну підсудність було змінено у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану. Наразі прокурором подано клопотання до Верховного Суду щодо передачі справи в Орджонікідзевський районний суд м. Харкова», – розповів Чубенко.

За його словами, зумовлена війною перерва у засіданнях по справі Штепи тягнулася понад рік.

«Останнє засідання відбулося 21 лютого 2022 року. Завершився допит свідків сторони обвинувачення, у подальшому мали перейти до допиту свідків сторони захисту. Така довга перерва пов’язана з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну та активними бойовими діями на території Харківської області», – зазначив речник обласної прокуратури.

Справу Штепу почнуть наново розглядати 19 квітня. На цей день у Київському районному суді Полтави призначено підготовче засідання.

Нагадаємо, Нелю Штепу затримали 11 липня 2014 року. Її обвинувачують у посяганні на територіальну цілісність України та створенні терористичної групи. На думку прокуратури, Штепа як представник влади знала про терористичну організацію “днр”, але не вжила разом з правоохоронцями заходів із протидії захопленням адміністративних будівель терористами та не звернулася до органів МВС та СБУ для стабілізації ситуації. Колишня посадовиця заперечує свою причетність до подій у Слов’янську та заявляє, що заклики до президента рф путіна робилися нею під тиском і збройною загрозою.

Ексмеру Слов’янська інкримінують вчинення кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 і ч. 1 ст. 258-3 (посягання на територіальну цілісність і створення терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Їй загрожує довічне ув’язнення.

Після арешту Штепа тривалий час перебувала в СІЗО, згодом запобіжний захід, за клопотанням захисників, суд змінював на домашній арешт, нічний домашній арешт, а на початку липня 2021 року її відпустили під особисте зобовʼязання.

Як повідомляв  Харків Times, 9 лютого 2021 року Орджонікідзевський райсуд Харкова розпочав розглядати по суті справу колишнього мера Слов’янська Нелі Штепи. Прокурор Олександр Чекін зачитав на засіданні суду обвинувальний акт.