Суд дозволив вийти з СІЗО окупаційному фінансисту з Куп’янська

У Харкові затримали чоловіка, який під час окупації Куп’янщини був «начальником управления финансов». Затриманому оголосили про підозру у колабораціонізмі (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За оперативною інформацією, колаборантом виявився 55-річний мешканець смт. Дворічна Куп’янського району. У серпні 2022 року він добровільно погодився на фейкову посаду «и. о. начальника управления финансов» у так званій «Временной гражданской администрации Купянского района Харьковской области», що знаходилась у м. Куп’янськ.

“На цій “посаді” зловмисник організовував роботу зі складання та виконання грабіжницького бюджету рашистів, планував їхні доходи та витрати, контролював виконання планів окупаційної адміністрації з бюджетних надходжень, готував фінансові звіти для гауляйтера Куп’янського району.”, – розповів Владислав Абдула.

Після деокупації району колаборант втік до Харкова, де намагався “загубитися” серед людей та уникнути передбаченої законом відповідальності. Втім, оперативники спецслужби встановили його місцезнаходження та затримали.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, йдеться про уродженця Дворічної Віктора Миколайовича Татаренка. Раніше він був керівником фінансового відділу Дворічанської райдержадміністрації. А після реорганізації цієї РДА, Татаренко очолив фінансовий відділ Дворічанської селищної ради. На сьогоднішній день, Татаренко згідно з інформацієї порталу “YouControl”, продовжує бути керівником фінансового відділу Дворічанської селищної ради.

Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 7 червня, з визначенням розміру застави розміром в 134 200 грн. Таке рішення, за інформацією ХАЦ, ухвалив Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області від 11 квітня.

На ухвалу про обрання запобіжного заходу подана апеляційна скарга. Засідання апеляції відбудеться 27 квітня, о 14:00.

Як повідомляв Харків Times, Апеляційний суд повернув за грати жінку, яка щосили наближала «руzzкий мір» до Харкова.