На Харківщині рятують 300-річне Євангеліє, яке пережило дві окупації (фото)

Фото: kharkivoda.gov.ua

Працівники краєзнавчого музей м. Ізюм Харківської області двічі ховали від загарбників, німецьких, а через 80 років російських, Євангеліє початку XVIII століття. Тепер унікальну пам’ятку українського бароко реставрують фахівці.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

Під час повномасштабного вторгнення рф 300 – річне Євангеліє сховали в самій будівлі ізюмського музею, яка значно постраждала від ворожих обстрілів. В музеї вибиті вікна, пошкоджений дах, відсутнє світло та опалення, що створило несприятливі умови для паперового блоку цінної пам’ятки.

Після деокупації Ізюма було вирішено провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці. Наразі фахівці Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України працюють над відновленням цієї унікальної пам’ятки періоду українського бароко.

Як повідомляв Харків Times, за даними ЮНЕСКО, з 24 лютого станом на 17 жовтня внаслідок бойових дій в Україні пошкоджено 204 культурні об’єкти. Чверть з них, 51 культурна пам’ятка, знаходяться у Харківській області.