Апеляційний суд повернув за грати жінку, яка щосили наближала «руzzкий мір» до Харкова

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Харківський апеляційний суд не погодився з вироком суду першої інстанції, який звільнив від покарання з іспитовим строком на 3 роки обвинувачену у співпраці з ворогом 42-річну жінку. Підсудна передавала окупантам інформацію про місця дислокації Сил Оборони України у Харкові.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, у серпні минулого року жінка зробила знімок екрану з додатку, на якому було відображено місцерозташування одного з підприємств Індустріального району м. Харкова.

Вона обробила зображення, вказавши на ньому місця розташування ЗСУ та територіальної оборони. Жінка позначила 3 точки у вигляді жовтого, синього та червоного квадратів:

“Під фотографією вона «розшифрувала» відмітки: «Красный — оцеплено, не подпускают. Жёлтый — там базируются уже не первую неделю. Синий — вроде пусто, но таблички «Мины» и ходят туда». Після цього жінка через месенджер надіслала інформацію представнику держави-агресора.”, – розповіли в прокуратурі.

Після передачі ворогу інформації про розташування ЗСУ зловмисницю затримали. Слідчі відкрили справу за фактом несанкціонованого поширення інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Вироком Київського районного суду м. Харкова від 14 грудня 2022 року жінку засуджено до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років. На підставі ст. 75 КК України її звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на 3 роки.

Прокурори обласної прокуратури не погодились із вказаним вироком та подали апеляційну скаргу, зазначивши, що є необґрунтованим застосуванням ст. 75 КК України: це безпідставне звільнення обвинуваченої від відбування покарання та невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення.

23 березня 2023 року Харківський апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу прокурора Харківської обласної прокуратури: 42-річній жінці, яку визнано винною у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України), призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Наразі триває строк на касаційне оскарження вироку апеляційного суду.

Як повідомляв  Харків Times, оперативники СБУ під час системної контррозвідувальної зачистки міста Харкова затримали ще одну прихильницю «руzzкого міра».  Жінка працювала на ворогів – передала їм карту з розташуванням Сил Оборони УКраїни з позначками різних кольорів.