У Вовчанську затримали двох інформаторів ФСБ (фото)

Співробітники СБУ затримали у деокупованому Вовчанську двох місцевих мешканців, які за гроші передавали ворогу інформацію про українські оборонні рубежі на кордоні з рф і про черги за “гуманітаркою” у регіоні. Отриману інформацію росіяни використовували для нанесення ракетних і артилерійських ударів.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, один з учасників групи ще під час окупації добровільно співпрацював з ворогом. Після звільнення міста він на деякий час притихнув. А на початку цього року почав передавати ворогу координати розташування Сил Оборони України у Чугуївському районі. До підривної діяльності проти України він залучив свою знайому, яку потім вивів на прямий зв’язок з фсб.

За завданням рашистів, зрадники збирали інформацію про облаштування оборонних ліній уздовж кордону з рф та пункти тимчасової дислокації підрозділів Служби безпеки та Національної поліції.

“Також агресор розшукував інформація про поточну суспільно-політичну обстановку у прикордонному регіоні, пункти видачі гуманітарної допомоги мирним мешканцям. Розвіддані потрібні були окупантам для підготовки диверсій та здійснення ракетно-артилерійських обстрілів українських об’єктів.”, – розповів Владислав Абдула.

Для комунікації з російською спецслужбою фігуранти використовували месенджер Телеграм із дотриманням заходів конспірації.

Зокрема, вони отримували від свої кураторів такі завдання:

– “По дороге, когда будешь ехать, а также в самом Харькове, если будешь видеть военных, полицию, другой спецтранспорт, людей, старайся делать фото и на карте фиксировать точки”.

– “Также пункты выдачи гуманитарки (во время прогулки, если будешь видеть очередь людей). Максимально все, что можешь увидеть и зафиксировать, Только помни о безопасности”.

Отримавши завдання сфотографувати черги за гуманітаркою інформатор уточнив: “Ты хочешь стрелять по мирным жителям?”.

Мобільні телефони, які агенти використовували для листування з фсб, були вилучені під час обшуків. Інформаторам повідомлено про підозру за фактом поширення інформації про переміщення, рух та розташування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Харків Times, слідчі заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі 38-річному харків’янину, який з 2014 року працює на боці російських окупантів. Приблизно 9 років він обіймав різні посади у так званому “мвд лнр”, після початку широкомасштабного вторгнення рф очолив окупаційну поліцію Харківщини.