На 12 років засудили “народного міліціонера” з Ізюма

Суд визнав винним в колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) 21-річного мешканця міста Ізюм Харківської області, який намагався побудувати кар’єру «правоохоронця» під час окупації міста.

Про це Харків Times повідомили у прокуратурі Харківської області.

Слідство встановило, що 21-річний чоловік погодився на пропозицію представників рф та обійняв посаду «поліцейського патрульно-постової служби» у псевдоправоохоронному органі — так званій «Народній міліції м. Ізюм».

Після деокупації міста “народний міліціонер” не втік. Його затримали у Харківській області 24 жовтня минулого року.

Суд призначив йому покарання у виді 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади в правоохоронних органах на строк 12 років, з конфіскацією майна.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, мова йде про ізюмчанина Данила Олександровича Іваненка. Він працював в «народній міліції» Ізюма на посаді так званого поліцейського патрульно-постової служби. Протримався на цій посаді всього місяць: з 4 серпня по 6 вересня.

Він охороняв будівлю «народної міліції» у нічний час. Працював з 17:00 до 09:00, за графіком доба через дві.

Під час розгляду справи Іваненко свою вину у вчиненні злочину визнав частково. Зазначив, що після окупації він не мав можливості виїхати з міста разом з родиною. Пізніше, начебто у зв`язку із скрутним матеріальним становищем, відсутністю роботи, коштів на продукти харчування, він погодився на пропозицію товариша працювати охоронцем, оскільки працевлаштуватись на хлібозавод не вийшло.

Розкаюється у тому, що пішов працювати до так званої «народної міліції». Також додав, що здійснював лише охорону будівлі «народної міліції» у нічний час. Посвідчення не отримував, лише написав заяву, щоб отримати допомогу в розмірі 10000 тисяч. Йому було надано договір про працевлаштування з окупаційною адміністрацією, який він підписав. Працював лише за харчі: грошей йому за роботу не платили, тільки видавали гуманітарну допомогу.

Як повідомляв  Харків Times, суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою трьом мешканцям міста Ізюм Харківської області, яких підозрюють у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Вони добровільно згодилися працювати у створеному рашистами каральному органі – у так званому «Изюмскому отделении полиции УВД ВГА Харьковской области».