Харків’янам роз’яснили, кому слід змінювати документи при перейменуванні вулиць

Фото: city.kharkov.ua

Внести зміни у документи після перейменування російських та радянських топонімів зобов’язані компанії та підприємці. Для пересічних громадян це не є обов’язковим.

Про це Харків Times повідомили у Харківській міськраді з посиланням на юридичний департамент.

Фахівці зазначили, що законодавство не передбачає обов’язку вносити відомості щодо зміни назви вулиці в паспорт, оскільки це не є зміною реєстрації місця проживання. Перереєстрацію місця проживання можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища.

Аналогічні правила діють і відносно документів, що засвідчують право власності на нерухомість. За потреби власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно з заявою про внесення змін.

Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

“Перейменування вулиці з місцезнаходженням юридичної особи є зміною місцезнаходження юридичної особи. Це передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи, змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повідомлення банківських установ і контрагентів про зміну реквізитів у чинних договорах, виготовлення нової печатки, бланків тощо.”, – роз’яснили у департаменті.

Водночас законодавство не встановлює граничних термінів для зміни відомостей щодо місцезнаходження, а отже, суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін.

Як повідомляв Харків TimesХарківська міська рада на сесії 28 лютого проголосувала за перейменування 18 вулиць та провулків, прибираючи з карти міста згадки про росію та радянський союз.

Найближчим часом в місті планують назвати іменами загиблих Захисників України три вулиці та сквер.