Протоієрею московської церкви, який благословляв окупантів у Дворічній, повідомили про підозру

Слідчі відкрили кримінальну справу на колишнього настоятеля одного із храмів Ізюмської єпархії УПЦ московського патріархату, який під час окупації благословляв загарбників та їх техніку. Протоієрею московської церкви заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікації її учасників.

Про це Харків Times повідомили в управлінні СБУ у Харківській області.

У період тимчасової окупації частини Харківської області протоієрей організував постановочну церковну ходу до Дня хрещення Київської Русі, до якої намагався залучити місцевих жителів. За інформацією прокуратури області, ходу він організував наприкінці липня минулого року в окупованому смт Дворічна Куп’янського району.

За даними контррозвідки СБУ, під час «заходу» він благословляв російських окупантів та освячував їхні колони військової техніки.

Увесь «процес» наказав своїм поплічникам зафіксувати на камеру для подальшого оприлюднення на кремлівських медіаресурсах.

Під час звільнення Харківщини зловмисник разом із сім’єю втік на територію рф. Там його призначили настоятелем Православного приходу Іоанно-Предтеченського храму Твєрської і Кашинської єпархії РПЦ.

Згідно з інформацією сайту Ізюмської єпархії УПЦ московського патріархату, мова йде про 63-річного протоієрея Олександра Свиридова, випускника Харківської духовної семінарії. До втечі у рф він був настоятелем  Успенського храму у смт Двурічна.

За скоєне попу-втікачу загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешту на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Як повідомляв Харків Times, настоятель храму с. Гетьманівка Куп’янського району Ізюмської єпархії УПЦ московського патріархату Вадим Надутий, який підтримував російських окупантів, дякував їм “за допомогу”, втік до рф. В Україні розпочато досудове розслідування відносно Надутого.