Суд заарештував колаборанта, який вказав окупантам зручну для обстрілу Чугуєва позицію.

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Суд відправив під варту підозрюваного у колабораціонізмі 60-річного мешканця села Волохів Яр Чугуївського району Харківської області. Під час окупації села він надав окупантам житло, годував російських загарбників. Також вказав ворогам позицію, з якої їм було зручно обстрілювати Чугуїв та прилеглі села.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

За інформацією слідства, підозрюваний негативно ставився до представників українських органів влади, правоохоронців та військових. Він добровільно почав допомагати рашистам з першого дня окупації його села.

Зловмисник надав загарбникам свій маєток для проживання, зберігання зброї та розміщення військової техніки. До того ж, на території свого приватного домоволодіння ворожий поплічник організував пункт харчування для російських військовослужбовців. Готову їжу він особисто розвозив власною автівкою на блокпости рашистів.

“Зловмисник ініціативно вказав російським військовослужбовцям вигідну для них вогневу позицію, звідки окупанти могли обстрілювати місто Чугуїв та прилеглі до нього села Андріївка, Чкаловське та інші.”, – розповів Владислав Абдула.

Рашисти на знак подяки передали колаборанту трактор “Білорус”, який попередньо загарбали з української агрофірми у сусідньому селі.

Після деокупації району посібник окупантів залишився у селі і сподівався уникнути покарання. Втім, оперативники СБУ викрили його злочинну діяльність і затримали. Затриманому повідомили про підозру  за ч. 4 ст. 111-1 КК (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 тис грн) або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Викрадену рашистами сільськогосподарську техніку – трактор “Білорус” – наразі повернуто законному власнику.

Як повідомляв  Харків Times, у співпраці з ворогом українські правоохоронці підозрюють двох мешканців села Волохів Яр, серед яких – 25-річний староста Володимир Волков.