Йди за мною: квадрокоптер ЗСУ вивів жінку з-під ворожого вогню на Ізюмщині (відео)

Фото: Нацполіція Харківської області

23 червня 2022 року на окупованій росіянами частині Ізюмського району Харківської області подружжя з Донеччини потрапило під вогонь російських загарбників і дивом вижило. Жінку з-під ворожого вогню вивели українські військові, направивши до неї дрон з запискою “Йди за мною”. Менше ніж за рік слідчі встановили одного з окупантів, хто вів вогонь по автівці з беззбройними цивільними.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області.

За словами начальника слідчого управління Сергія Болвінова, окупанти облаштувалися на території фермерського господарства в селі Велика Комишуваха, завели туди танк та БМП. На дорозі, яка веде до села, вони фактично влаштували тир та розстрілювали цивільні автівки.

Квадрокоптер-рятувальник

23 червня по цій дорозі в бік Бахмута їхала Mazda. В автівці знаходилися 35-річний мирний мешканець та його дружина. Вони хотіли евакуювати своїх батьків, які потребували допомоги, але випадково потрапили на позиції, де стояли росіяни.

23 червня близько 12:00 автівка виїхала на перехрестя селищ Велика Комишуваха – Грушуваха – Барвінкове на позиції росіян. Окупанти зі стрілецької зброї обстріляли Mazda. Проте після першого обстрілу чоловік та жінка вижили.

«Вони вийшли з автомобіля. Потім вирішили все ж таки продовжити рух та втекти звідти, але не змогли. Росіяни бачили, що це цивільні люди. Там не було військових чи людей у формі. Попри це росіяни прийняли рішення вбити громадян, і для цього вони повторно розстріляли автомобіль з усієї наявної у них зброї. Після другого обстрілу чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження. Жінка намагалася надати йому допомогу. Однак постраждалий не зміг підвестися та втратив свідомість», – розповів Сергій Болвінов.

Українські військові за допомогою квадрокоптера намагалися підказати жінці, куди йти, де їй допоможуть. Але перебуваючи у стресі, жінка не зрозуміла підказок. Тоді український воїн відправив до неї ще один дрон, на якому прикріпив аркуш паперу з написом «Йди за мною». Жінка попрямувала за ним, і це врятувало їй життя. Вона вийшла на позиції українських захисників, які надали їй допомогу.

З відео квадрокоптера слідчі змогли побачити, що до пораненого чоловіка підійшли військові рф. В першу чергу вони оглянули автівку, чи немає там чогось такого, що можна поцупити. Потім підійшли до чоловіка, що лежав на дорозі. Вони навіть не намагалися надати допомогу людині, бо були впевнені, що вбили її. Підняли тіло та скинули до ями, Де чоловік пролежав близько 30 годин. Він прийшов до тями вночі, коли йшов дощ. Ззміг підповзти до автомобіля, залізти до багажника і прикритися ковдрою. Зранку повільно вийшов на позиції ЗСУ. Чоловіку надали першу допомогу та викликали медиків.

“Я человека сегодня убил”

Згодом слідчі розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) КК України. Відео з безпілотника дозволило слідчим встановити усі обставини злочину, скоєного російськими військовими. Після деокупації поліцейські провели огляд місця події, вилучили всі речові докази та слідову інформацію. Попередньо встановлено місцезнаходження БМП, з якої було обстріляно автомобіль. Вилучено 10 гільз від крупнокаліберного озброєння.

Правоохоронці встановили, що до злочину причетний 26-річний мешканець москви Кержаєв Клим Дмитрович, старший лейтенант, командир 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного ВО (воєнного округу), командир мотострілецької роти збройних сил росії.

Про вбивство цивільного рашист сам розповів дружині телефоном, розповіли в прокуратурі області.

“Завдяки радіоперехопленню встановлено, що під час телефонної розмови з дружиною підозрюваний, сміючись у слухавку, сказав: «Я человека сегодня убил».”, – повідомили в прокуратурі області.

Жодних емоцій, тим більше співчуттів до українці ця сповідь у росіянки не викликала.

Як повідомляв Харків Times, співробітники СБУ встановили особу воєнного злочинця, за наказом якого російські окупанти відкрили вогонь по цивільним авто біля Харкова. Внаслідок обстрілу одна мирна мешканка загинула, щонайменше двоє отримали важкі поранення.