Замполіт 25-ої бригади окупантів наказав розстріляти цивільні авто біля Харкова

Співробітники СБУ встановили особу воєнного злочинця, за наказом якого російські окупанти відкрили вогонь по цивільним авто. Внаслідок обстрілу одна мирна мешканка загинула, щонайменше двоє отримали важкі поранення.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

Воєнним злочинцем виявився заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади Західного військового округу зс рф, підполковник Євгєній Зеленов.

24 лютого окупаційне угруповання, яким він командував наблизилось до Харківської кільцевої дороги з боку селища Липці та заблокувало в’їзд до обласного центру. Мешканці області, які їхали з прикордонних населених пунктів вимагали розблокувати рух і чинили супротив окупантам.

“За це командир рашистів наказав підлеглим відкрити вогонь на ураження по автомобілях, в яких були цивільні. У результаті злочину одна людина загинула, щонайменше двоє отримали важкі поранення”, – повідомив Владислав Абдула.

За інформацією прокуратури області, декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Серед тих, хто вийшов зі своїх авто, були мати з донькою. Російські військові допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші армійці рф, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира.

“Вони почали стріляти по своїх та цим жінках. Внаслідок цього один військовий рф та мати загинули, а доньці вдалось врятувати своє життя. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомогав їй. Він з пораненням повз по землі. Жінка посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя”, – розповіли в прокуратурі

Інші чоловік з жінкою, які стояли в заторі, вирішили розвернутись та поїхати, але окупанти відкрили по їх автівці вогонь. Чоловік отримав вогнепальне поранення, проте йому вдалось поїхати.

Слдіство також встановило, що Євгеній Зеленов у 2008 році брав участь у війні рф проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдума в українському Криму.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) КК України. Тривають комплексні заходи для встановлення його місць перебування і притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв Харків Times, слідчі встановили особи російських загарбників, які під час окупації міста Ізюм Харківської області погрожували розстріляти двох мирних мешканців, якщо ті не не віддадуть гроші.