Суд у Харкові на 10 років ув’язнив колаборантку з Донбасу

Суд в Харкові визнав винною у колабораціонізмі 60-річну переселенку з Донецької області і призначив їй покарання у вигляді позбавлення волі.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, ця прихильниця “руzzкого міру” переїхала з Донецької області не до росії, яку так палко обожнює, а до українського селища Великий Бурлук.

Під час окупації Куп’янщини вона добровільно обійняла посаду бухгалтера у так званому «Управлении образования Военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области».

“Колаборантка нараховувала заробітну плату працівникам територіальних закладів управління освіти та виховання і складала відомості на отримання так званої «матеріальної допомоги» від РФ. За свою роботу жінка отримувала 25 тисяч російських рублів щомісячно.”, – розповіли в прокуратурі.

Крім того, вона допомагала загарбникам розповсюджувати фейки щодо позитивного ставлення місцевого населення до рф та поширювала кремлівські наративи. 5 вересня минулого року колаборантка надала інтерв‘ю російським журналістам «Первого каналу», в якому розповіла, як «з 2014 року чекала на росію».

Після деокупації селища 1 листопада минулого року жінку затримали. Її судили за фактом добровільного зайняття посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, та за фактом активної участі в інформаційній діяльності у співпраці з державою агресором (ч. 2, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За скоєні злочнини суд на 10 років позбавив колабрантку волі і присудив конфіскувати її майно. Окрім цього обвинуваченій на 12 років заборонено обіймати посади в органах державної влади та органах системи освіти на строк 12 років з конфіскацією майна.

Справу розглядали у Київському районному суді м. Харкова.

Як повідомляв Харків Timesколишня голова Куп’янської РДА, депутатка Куп’янської райради Сніжана Чернова радо зустрічала російських загарбників та охоче співпрацювала з ними. Після деокупації жінка, розуміючи наслідки своєї співпраці з ворогом, намагалася втекти. Але чомусь не до росії, яку так обожнює, а до Європи.