росія намагалася отримати документацію двох українських АЕС

Південноукраїнська АЕС. Фото: 24tv.ua

У Харкові Служба безпеки України блокувала доступ російських спецслужб до проектної документації двох українських АЕС.

Про це Харків Times повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

«Йдеться про документацію Запорізької та Південноукраїнської АЕС, що має стратегічне значення для безпечної експлуатації об’єктів енергетичної інфраструктури України», – уточнив він.

Ця документація зберігалася у Харківському інституті “Енергопроект”, контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави, але ще до початку повномасштабного російського вторгнення третина акцій «перебувала у власності російської комерційної структури, яка у свою чергу пов’язана зі спецслужбами країни-агресора». Це сталося «після кількох перепродажів через офшорні компанії».

«В результаті проведених слідчих дій Службою безпеки блоковано протиправні спрямування до проектної документації з боку спецслужб рф. Архівна документація вилучена, на неї судом накладено арешт», – повідомив Абдула.

Виконавці та замовники цієї оборудки встановлені спецслужбою. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 114 КК (шпигунство), в рамках якого «перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами країни-агресора». Слідчо-оперативні дії тривають.

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Як повідомляв Харків Times, російського льотчика, який майже рік тому, 6 березня минулого року, скинув вісім авіабомб на Харківську телевежу, завдяки розслідуванню СБУ засуджено до 12 років за ґратами.