Поліція проводить обшуки у можливих організаторів масових заворушень у центрі Харкова

Поліція опитала 245 хлопців та дівчат, які напередодні, 27 лютого намагалися  влаштувати масову бійку у центрі Харкова. Переважна більшість учасників події – неповнолітні. Також встановлено, що у заворушеннях брали участь троє раніше засуджених.

Про це Харків Times повідомили у Нацполіції області.

“Для проведення слідчих дій до підрозділів поліції запрошено 245 осіб, з яких 215 неповнолітніх та 30 повнолітніх. Серед громадян – 149 хлопців, 66 дівчат та 3 раніше засуджених.”, – розповіли в поліції.

Також повідомляється, що у порушників вилучили 17 ножів, кастетів, газових балончиків.

За інформацією начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергія Болвінова, правоохоронці встановили учасників подій через Telegram і вже проводять обшуки у можливих організаторів.

“Знайшли внутрішні чати в Telegram, через які підлітки збирались та координувались. Встановили особу кожного. Сьогодні зранку вже проводимо 3 обшуки у можливих організаторів масових заворушень — один з них неповнолітній. Батьки явно були в шоці з того, чим займаються їх діти.”, – розповів Сергій Болвінов.

За його словами, всі учасники були доставлені до відділів поліції для встановлення особи та деталей — слідчими перевіряється інформація щодо організаторів цих зібрань.

Масову бійку 27 лютого на площі Конституції у Харкові намагалися влаштувати представники двох молодіжних субкультур – так званий ЧВК “Редан” і “офніки”.

«ЧВК Редан», з’явилася нещодавно у Росії. Назва та «фішки» запозичені з манги та аніме Hunter and Hunter. Хто не бачив – там у фантастичному всесвіті діє організація «Геней Редан», або «Павуки», що складається з 13 осіб. У реальному всесвіті прихильники субкультури начебто фарбують волосся в чорний колір і одягаються в одяг із принтами із зображенням павука. У Росії їх опонентами є молоді люди спортивної зовнішності, так звані “офніки” – “колофутбольні хулігани”, а також мігранти-кавказці, скінхеди та інші агресивно налаштовані до них молоді люди. Між «павуками» та «офніками» періодично виникають масові бійки, ініціаторами яких, начебто, є представники обох субкультур.

Поліція Харкова, яка вчасно попередила можливу масову бійку в центрі міста, проводить досудове розслідування за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 304 (втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність) КК України.

Щодо батьків неповнолітніх працівники ювенальної превенції склали 72 протоколи за ст. 184 (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляв Харків Times, поліція затримала підлітків за намагання вчинити масову бійку на майдані Конституції у центрі Харкова.

Поліція встановила 245 людей, з яких 30 повнолітніх. Серед неповнолітніх 149 хлопців, а дівчат – 66.

За інформацією начальника Головного управління Нацполіції у Харківській області Володимира Тимошка, взяти участь масовій бійці харківську молодь підбурювали з росіїї. І якщо б бійка сталася, то інформацію про цю подію смакували б на всіх рашистських телеканалах.