Стало відомо, хто намагався вчинити бійку у центрі Харкова

Фото: ГУ НП у Харківській області

Масову бійку на площі Конституції у центрі Харкова планували влаштувати підлітки, які ідентифікують себе з молодіжним движем «Анти «РЕДАН» Харків».

Про це Харків Times дізнався з переписки організаторів та учасників заворушень у чаті, скриншоти якої оприлюднив у Facebook начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко.

Переписка ведеться російською мовою, організатори, зокрема, використовують нехарактерну для українських пабліків позначку, що час вказаний «за Києвом». Організатори повідомляють, що біля ТРЦ «Нікольський» планується сходка «пауків» (так у молодіжній субкультурі називають учасників двіжу ПВК «Редан» – ХТ), та закликають збиратись групами, шукати та бити учасників сходки.

«За задумом ФСБ недодержави, яка шляхом маніпулювання та обману «зібрала» в групи всіх цих людей, вони повинні були вчинити масову бійку в центрі міста, щоб ТВ недодержави могло посмакувати з цього. У багатьох вилучено балончики з газом, ножі, кастети», – написав Тимошко.

Фото: ГУ НП у Харківській області

За його словами, всі неповнолітні будуть передані батькам. За участю повнолітніх будуть проведені слідчі дії, направлені на встановлення організаторів.

Як повідомляють ЗМІ, молодіжна субкультура, прихильники якої називають себе «ЧВК Редан», з’явилася нещодавно у Росії. Назва та «фішки» запозичені з манги та аніме Hunter and Hunter. Хто не бачив – там у фантастичному всесвіті діє організація «Геней Редан», або «Павуки», що складається з 13 осіб. У реальному всесвіті прихильники субкультури начебто фарбують волосся в чорний колір і одягаються в одяг із принтами із зображенням павука. У Росії їх опонентами є молоді люди спортивної зовнішності, так звані “офніки” – “колофутбольні хулігани”, а також мігранти-кавказці, скінхеди та інші агресивно налаштовані до них молоді люди. Між «павуками» та «офніками» періодично виникають масові бійки, ініціаторами яких, начебто, є представники обох субкультур. Зіткнення, зупинені поліцією, пройшли у торгових центрах кількох російських міст. В Україні інциденти за участю павуків відбулися в Івано-Франківську, Полтаві, Львові, Києві, Дніпрі. На щастя, до масових бійок в українських містах справа начебто на сьогодні не дійшла.

Як повідомляв Харків Times, поліція затримала підлітків за намагання вчинити масову бійку на майдані Конституції у центрі Харкова.

Поліція встановила 245 людей, з яких 30 повнолітніх. Серед неповнолітніх 149 хлопців, а дівчат – 66.