“З 2014 року чекала на Росію” – у Харкові судитимуть колаборантку з Донбасу

Ілюстративне фото

У Харкові судитимуть 60-річну переселенку з Донецької області, яка під час окупації Куп’янщини співпрацювала з ворогом і поширювала маячню про позитивне ставлення місцевих мешканців до загарбників.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, ця прихильниця “руzzкого міру” переїхала з Донецької області не до росії, яку так палко обожнює, а до українського селища Великий Бурлук.

“Під час окупації населеного пункту жінка активно підтримувала дії рф проти України. Вона добровільно обійняла посаду бухгалтера у так званому «Управлении образования Военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области».”, – розповіли у прокуратурі.

Поплічниця окупантів нараховувала зарплату працівникам територіальних закладів управління освіти та виховання і складала відомості на отримання так званої «матеріальної допомоги» від рф. За свою роботу зрадниця отримувала 25 тисяч російських рублів щомісячно.

Крім того, вона допомагала загарбникам розповсюджувати фейки щодо позитивного ставлення місцевого населення до рф та поширювала кремлівські наративи. 5 вересня минулого року колаборантка надала інтерв‘ю російським журналістам «Первого каналу», в якому розповіла, як «з 2014 року чекала на росію».

Після деокупації селища 1 листопада минулого року жінку затримали. Її судитимуть за фактом добровільного зайняття посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, та за фактом активної участі в інформаційній діяльності у співпраці з державою агресором (ч. 2, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Обвинуваченій загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді м. Харкова.

Як повідомляв Харків Times, колишня голова Куп’янської РДА, депутатка Куп’янської райради Сніжана Чернова радо зустрічала російських загарбників та охоче співпрацювала з ними. Після деокупації жінка, розуміючи наслідки своєї співпраці з ворогом, намагалася втекти. Але чомусь не до росії, яку так обожнює, а до Європи.