Слідчі відкрили справу на інженера агрофірми з Куп’янщини, який вивозив соняшник до РФ

Слідчі відкрили кримінальну справу на 44-річного працівника агрофірми с. Смородьківка Куп‘янського району, який під час окупації організував вивезення майже тони насіння соняшника до рф.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За оперативною інформацією, до початку широкомасштабної війни чоловік працював головним інженером у цьому сільгосппідприємстві. Після окупації пішов на підвищення – добровільно обійняв посаду «керівника» цієї агрофірми.

“Чоловік організував вивезення майже тони насіння соняшника до м. Валуйки Бєлгородської області рф. Своїм підлеглим він сплачував заробітну плату у російських рублях.”, – розповіли в прокуратурі.

Крім того, «керівник» поїхав до Куп‘янська, де розташовувалась окупаційна податкова, та подав заявку на перереєстрацію сільгосппідприємства за російським законодавством. Внаслідок цього компанія отримала зобов’язання щодо сплати податку на прибуток до російського бюджету.

Йому заочно повідомлено про підозруза фактом передачі матеріальних ресурсів російським військовим, а також у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором (ч. 4 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 170 тис грн) або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Як повідомляв Харків Times, поліцейські затримали 56-річну заступницю директора агрофірми з села Кіндрашівка Куп’янського району, яка добровільно розміщувала ворожу техніку на території своїх складів.