Мальований більше не хоче бути депутатом Харківської облради

Фото: СБУ

Одіозний депутат Харківської обласної ради Богдан Мальований, упійманий на отриманні у 2014 році російського громадянства, написав заяву про складання з себе депутатських повноважень. В облраді підготували проект рішення з цього приводу.

Про це Харків Times дізнався з проекту рішення, наявного на сайті облради.

«Розглянувши заяву депутата Харківської обласної ради Мальованого Богдана Юрійовича про складання ним депутатських повноважень… обласна рада вирішила… достроково припинити повноваження депутата Харківської обласної ради VІІІ скликання Мальованого Богдана Юрійовича, обраного депутатом обласної ради за виборчим списком від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», – йдеться у документі.

Рішення слід направити до Харківської обласної територіальної виборчої комісії, а контроль за його виконанням покладається на постійну комісію обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування.

І ось тут, здається, перед облрадою, її постійною комісією та тервиборчкомом виникає ціла низка незручних питань. До 20 червня минулого року в разі припинення повноважень одного депутата від ОПЗЖ його місце посів би наступний за списком депутат тієї ж політсили. Але 20 червня Восьмий апеляційний адмінсуд Львова заборонив діяльність в Україні політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Все. Немає такої партії. І хто у таких обставинах займе місце, що звільнилося?

Зрозуміло, можна зробити вигляд, що «партії немає, а списки є», адже вони були затверджені всіма високими інстанціями на кшталт того ж тервиборчкому. Але виглядатиме це… ну, якось несерйозно це виглядатиме. Зрозуміло, наші обласні депутати, перелякані перспективами, що вимальовуються, можуть взагалі не прийняти відставку свого колеги. Але це буде дуже скандальне рішення, а депутати ще, здається, від історії з театром Пушкіна не відмилися до кінця.

Взагалі в українському законодавстві ці питання досі не унормовані. Мабуть, саме тому навіть одіозних нардепів від тієї ж ОПЗЖ так «повільно» позбавляють депутатських повноважень. Бо їхні місця просто нема кому зайняти. А це рано чи пізно призведе до втрати кворуму, необхідного для існування виборного органу. А вибори в умовах війни проводитися не можуть, це законодавством напряму заборонено.

Маємо надію, що все ж таки чергова сесія облради задовольнить бажання поки що депутата Мальованого та звільнить його від депутатства. Маємо також надію, що держава найближчим часом все ж таки спробує якось унормувати такі колізії, адже ОПЗЖ була чималенькою політсилою із чималеньким представництвом в органах влади всіх рівнів. І то безумовно була ворожа сила. Та й залишається нею.

Як повідомляв Харків Times, ймовірний громадянин росії, тепер вже колишній заступник голови Харківської обласної ради, депутат облради від забороненої ОПЗЖ Богдан Мальований 20 вересня особисто написав заяву про своє відсторонення. Голова Харківської облради Тетяна Єгорова-Луценко, скориставшись цією заявою, звільнила Мальованого з посади власним рішенням.

20 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». Це була вже 11 партія, діяльність якої заборонено в судовому порядку. Разом з тим, це єдина парламентська партія із справді значним представництвом у місцевих радах.