Суд заарештував “дружинника” з Козачої Лопані, який здавав окупантам колишніх військових ЗСУ

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Працівники СБУ затримали 32-річного мешканця смт Козача Лопань Харківської області, який під час окупації селища виявляв і затримував колишніх військовослужбовців ЗСУ та патріотично налаштованих громадян.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

“Під час окупації регіону зловмисник добровільно вступив у незаконно створене формування «Народна дружина смт. Козача Лопань», що підпорядковувалось збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора.”, – розповів Владислав Абдула.

Приєднавшись до так званої “народної дружини”, зрадник завзято взявся наводити окупаційний лад.

Серед завдань створеного рашистами парамілітарного угрупування, зокрема, були такі:

– виконання окремих функцій правоохоронних органів;
– виявлення та незаконне затримання колишніх військовослужбовців ЗС України та патріотично налаштованих мешканців;
– підготовка та передача матеріальних ресурсів та інших активів представникам збройних формувань та окупаційної адміністрації.

Окрім виконання покладених ворогом завдань зрадник також закликав місцевих мешканців приєднатись до лав «народної дружини».

Після звільнення селища поплічник рашистів намагався переховуватися від правосуддя, але співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

Під час обшуку слідчі вилучили у затриманого значну суму коштів, ймовірно здобуту злочинним шляхом. Наразі правоохоронці встановлюють джерело їх надходження. Чоловіку повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Покарання за такий злочин передбачає позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

За рішенням суду підозрюваного відправлено під варту.

Як повідомляв Харків Times, СБУ затримала в Харкові російського агента, підозрюваного в коригуванні ракетних ударів по нашому місту. Покидька лише трохи хвилювало те, що поруч з імовірним стратегічним об’єктом живуть його рідні.