Мешканцю Куп’янська, син якого знищив Герб України, повідомили про підозру у колабораціонізмі

Слідчі відкрили кримінальні справи на батька та сина з Куп’янська Харківської області, які радо зустріли російських загарбників і всіляко допомагали їм встановлювати окупаційний лад. Молодший родич розтрощив Державний Герб України, а старший працював у лавах окупаційної адміністрації.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, наприкінці червня 2022 року у місті Куп’янськ 61-річний чоловік добровільно обійняв посаду «и.о. главного специалиста отдела финансового обеспечения и исполнения бюджета управления финансов» у так званій «ВГА Купянского района Харьковской области».

“Серед його псевдообов’язків було складання та виконання «бюджету» окупаційної адміністрації у частині витрачання бюджетних коштів.”, – розповіли в прокуратурі.

Слідчі заочно повідомили йому про підозру за фактом колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111-1 КК України). За такий злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Хоча слідство не розголошує персональні дані фігурантів справ, та мова йде про 61-річного Сергія Гаманіна. За інформацією соцмереж, Сергій Гаманін народився у Санкт-Петребурзі, навчався там у школів. До України переїхав у 1970 році. Спочатку мешкав у Черкасах, а в 1988 переїхав до Куп’янська. У січні 2004 року у Сергія народився син Ілля. На початок широкомасштабного вторгнення рф в Україну хлопець навчався у Куп’янському медколеджі.

Широкому загалу 18-річний Ілля Гаманін став відомий наприкінці червня 2022 року, коли разом з приятелем демонтував Герб України з фасаду будинку культури у селі Петропавлівка Куп’янського району Харківської області.

Ось як в прокуратурі розповіли про вчинок Гаманіна-молодшого:

“У с. Петропавлівка Куп’янського району хлопець розтрощив малий Державний Герб України на будинку культури. Крім того, він надав інтерв‘ю окупантським ЗМІ, в якому зазначив, що підтримує дії країни-агресора на території України. «Ми будемо повністю змінювати символи на наші, на російські», — додав підозрюваний у своєму інтерв’ю.”.

Після деокупації міста негідник втік – йому заочно повідомлено про підозру за фактом публічної наруги над державним символом (ч. 1 ст. 338 КК України). Окрім цього на Іллю Гаманіна було відкрито справу та за фактом поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Наприкінці листопада 2022 року молодик загинув у Донецькій області, воюючи на боці окупаційної армії.

Як повідомляв Харків Times, 18-річний прихильник “руzzкого міру” Ілля Гаманін з Куп’янська, який після деокупації міста пішов воювати проти України, загинув під Бахмутом.