Волонтери передали перинатальному центру реанімобіль для немовлят (фото)

Фото: Харків Times

Волонтери фонду Kharkiv Help передали спеціалізований автомобіль для реанімації новонароджених Харківському міському перинатальному центру.

Про це повідомив кореспондент Харків Times.

За словами засновника фонду Олексій Масло, автомобіль оснащений найновішим обладнанням для порятунку новонароджених. Він майже новий та коштує понад 70 тисяч євро. Ці гроші сплатив меценат, який забажав залишитися невідомим. Автомобіль придбав нідерландський фонд «Вітрила Свободи» (Zeilen van Vrijheid), який допомагає Україні автомобілями швидкої допомоги та медичним обладнанням для лікарень та військових медиків на передовій. Представники фонду передали автівку на кордоні харківським волонтерам, які її пригнали до Харкова. «Він більш надійний і на клас вище ніж ті, що використовуються в Україні. Це п’ята така автівка в Україні від фонда і 23-тя «швидка» для Харкова», – сказав він.

«Це міні-реанімація на колесах, яка допомагає транспортувати дитину з важкими вродженими вадами, хірургічною патологією, і дитину, яка киснево залежна», – каже лікар-неонатолог Інна Козакевич.

За словами головного лікаря Центру Світлани Коровай, з початком повномасштабної війни кількість недоношених дітей зросла з 7-8% до 10%  від загальної кількості народжених. “Якщо транспортувати дітей такою машиною, це значно знижує ризики виникнення ускладнень. Для нас це дуже важливо. Моя мрія, щоб ми госпіталізували дітей такими машинами не лише з пологових будинків, а й з дому. Тому що зараз їх забирають звичайні машина “швидкої допомоги”, де не завжди є можливість надавати їм належну допомогу. Тепер у нас є така змога», – сказала вона.