У Харкові судитимуть власника магазина за співпрацю окупантами

У Харкові судитимуть 60-річного власника  магазина з пгт Шевченкове, який під час окупації селища пішов на співпрацю з ворогом і продовжив бізнес-діяльність за правилами, встановленими загарбниками.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, підприємець отримав дозвіл від окупаційної адміністрації на продовження продажу товарів харчування, напоїв, тютюнових виробів тощо.

“Більше того, аби вести бізнес «чесно», колаборант звернувся до так званої «податкової служби» при окупаційній адміністрації та надав документи щодо кількості найманих працівників, а також обсягу товарообігу. У подальшому чоловік отримав документ, який посвідчував взяття на облік суб’єктів підприємництва на території смт Шевченкове, а також звільнення від оподаткування до кінця 2022 року”, – розповіли в прокуратурі.

На думку слідчих, чоловік займався господарською діяльностю у взаємодії з державою-агресором, що за українським законодавством є злочином. Судитимуть чоловкі за ч. 4 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 тис грн) або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді м. Харкова.

Як повідомляв Харків Times , проавоохоронці затримали підозрювану у співпраці з ворогом депутатку Куп’янської райради Сніжану Чернову, яка намагалася втекти до ЄС.