СБУ провела обшуки в одіозного харківського екс-нардепа мураєва (фото)

Служба безпеки України провела серію обшуків у керівника забороненої проросійської партії «Наші» євгена мураєва, його родичів та поплічників.

Про це Харків Times повідомили в СБУ.

«У результаті слідчо-оперативних дій вилучено готівку, в тому числі в російських рублях, зброю, комп’ютерну техніку та мобільні телефони, а також інші матеріали», – йдеться у повідомленні.

Слідчі дії у рамках кримінального провадження  за ч.1 ст.111 Кримінального кодексу (державна зрада) відбувалися за місцями проживання та в офісах самого мураєва та його рідні, а також у його найближчих соратників.

СБУ ініціювала проведення незалежних експертиз висловлювань екс-нардепа. Їхні висновки «свідчать про наявність у його діях ознак злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада). А саме – в контексті нанесення шкоди інформаційній безпеці України».

Також, за матеріалами слідчих СБУ, в ефірах підконтрольного мураєву телеканалу «НАШ» неодноразово поширювались наративи російської інформаційної пропаганди. Через це, а також через розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі на телеканал були накладені штрафні санкції.

Наразі усі вилучені матеріали передано на експертизи. За їхніми результатами будуть вживатися подальші процесуальні дії.

На жаль, сам мураєв наразі втік за кордон. Ходять чутки, що його бачили під час прогулянки вулицями Відня.

Як повідомляв Харків Times, 14 червня, восьмий апеляційний суд Львова прийняв рішення про заборону діяльності партії «Наші», заснованої колишнім харківським нардепом євгенієм мураєвим.

У січні 2022 року Міністерство закордонних справ Великобританії заявило, що росія після вторгнення в Україну планує встановити проросійське керівництво, а потенційним лідером бачить харків’янина, колишнього нардепа, власника телеканалу «НАШ» євгена мураєва.

Ще у липні 2019 року СБУ підозрювала тоді кандидата у нардепи мураєва, що увійшов до першої п’ятірки партії ОПЗЖ, у державній зраді й навіть викликала його на допит.