Віджимав сільгосптехніку та вивозив до РФ соняшник – СБУ затримала зрадника-аграрія з Куп’янська

Фото: Владислав Абдула/Facebook

Співробітники СБУ затримали ворожого посібника, який під час окупації Куп’янського району допомагав загарбникам «націоналізувати» агропідприємства та вивозити до рф сільгосппродукцію.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБУ області Владислав Абдула.

Співробітники СБУ встановили, що 40-річний чоловік з початку повномасштабного вторгнення перейшов на бік ворога і відкрито підтримував збройну агресію рф проти України.

“Чоловік налагодив тісні робочі та ідеологічні стосунки з представниками фсб рф. Так зловмисник домовився з ними відбирати техніку та майно у приватних підприємців, які виїхали за межі Куп’янського району, під приводом «націоналізації» на користь рф.”, – розповів Владислав Абдула.

B подальшому ворожий посіпака організував збір сільгосппродукції та допоміг вивезти до рф більш ніж 10 тонн соняшника.  За таку допомогу окупанти видали йому «патент на торговую деятельность» та дозволили займатися підприємництвом. Для цього чоловік навіть став на облік в так званій «податковій службі в Харківській області» та почав поповнювати російський бюджет.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, затриманий – директор приватного сільськогосподарського підприємства з Куп’янська. Щосили намагаючись догодити окупантам, він надав складські приміщення власного підприємства для розміщення там армійців рф.

“Аби вороги почували себе як вдома, підприємець попросив встановити свого знайомого супутникове телебачення рф”, – розповіли в прокуратурі.

Правоохоронці затримали зловмисника в порядку ст.208 КПК України та повідомили про підозру за ч.1 ст.111-1(Колабораційна діяльність) та ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) КК України.

Суд обрав аграрію-зраднику запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Харків Times, Співробітники СБУ затримали депутатку від забороненої нині політичної партії «ОПЗЖ», яка під час окупації смт Шевченкове Куп’янського району, всіляко допомгала загарбникам та сприяла вивезенню до рф 250 тонн насіння соняшника.