Вовчанськ без газу. Опалення не буде

Фото: static.nv.ua

Через те, що місто Вовчанськ Харківської області від радянських часів до повномасштабного російського вторгнення користувалося російським газом, зараз під загрозою зриву опалювальний сезон у недавно деокупованому місті. Вже відомо, що до частини багатоповерхівок тепло не надаватиметься, мешканцям пропонують евакуюватися.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова під час загальнонаціонального телемарафону.

“У нас під ризиком знаходиться місто Вовчанськ. Це населений пункт, який отримував газ із території російської федерації. Наразі газопостачання припинено повністю, і ми зараз приймаємо рішення, як будемо проходити опалювальний сезон”, – сказав Синєгубов.

Наразі влада, здається, розуміє, що робити з опаленням у приватному секторі, але рішення щодо багатоповерхівок поки що шукають.

«Є, на жаль, багатоповерхівки, які ми не зможемо приєднати до альтернативних джерел опалення. Відповідно будемо пропонувати людям евакуюватися. В разі відмови – а вже є такі випадки – будемо забезпечувати їм пункти обігріву”, – зазначив голова ХОВА.

За інформацією Харківської ОВА, у Вовчанську є котельні на альтернативних видах палива, які можуть забезпечувати опалення об’єктів соцсфери, але не в змозі обігріти багатоповерхівки.

Питання газопостачання Вовчанська піднімалося ще задовго до вторгнення рф, але розмови так і залишилися розмовами, а місто продовжувало отримувати газ тупіковою гілкою з російського шебекіно. Газопровід російські обстріли остаточно пошкодили ще у жовтні, без газу залишилося саме місто й 16 прилеглих сіл. Вовчанськ знаходився в окупації з 24 лютого до 11 вересня.

Як повідомляв Харків Times, 24 жовтня російські обстріли пошкодили газопровід в прикордонній Вовчанській громаді Харківської області та залишили без газу понад 10 тисяч споживачів.