Хроніки асвабадітєлєй: вдев’яте потурбований прах Потьомкіна вивезли з Херсона

Могила Потьомкіна. Фото: monuments.top

Після того, як російські військові та їхні посіпаки поцупили з Херсона пам’ятники своїх полководців Суворова та Ушакова, вони, мабуть, вирішили не зупинятись на досягнутому та викопали з-під підлоги Свято-Катерининського собору в Херсоні й вивезли у невідомому напрямку прах першого творця ідеї новоросії князя Потьомкіна. Досліджувач епохи Катерини II та Потьомкіна історик Саймон Себаг-Монтефіоре вважає, що князь зневажав би путіна.

Про це Харків Times дізнався зі статті в американському виданні New York Times.

Стаття з промовистим заголовком «Чому Росія викрала з України кістки Потьомкіна» з’явилася у сьогоднішньому випуску NYT. Американці неабияк здивовані тим, що херсонські колаборанти не намагаються приховати розкрадання гробниць, а навіть хизуються цим вчинком.

Щоправда, на питання «чому?» газета відповідає цілком слушно: «Воєначальник 18-го століття та коханець Катерини Великої допоміг завоювати Україну та займає велике місце у версії історії, яку Кремль використовує для виправдання війни». Тобто, вкрали чергове «їхнє всьо».

«Пам’ять про завойовника 18-го століття є яскравою для тих у Кремлі, які прагнули відновити Російську імперію. Саме Потьомкін переконав свою кохану, Катерину Велику, анексувати Крим у 1783 році. Будучи засновником Херсона та Одеси, він прагнув створити «Нову Росію», домініон, який простягався через територію сучасної південної України вздовж Чорного моря. Коли президент Володимир В. Путін у лютому вторгся в Україну з метою відновлення частини давно втраченої імперії, він посилався на бачення Потьомкіна», – пише NYT.

Історик, автор монографії «Катерина Велика та Потьомкін» (за яку, до речі, путін особисто йому дякував) Саймон Себаг-Монтефіоре каже, що праху славетного російського князя взагалі не пощастило – його могилу розкопали вже вдев’яте.

«Потьомкін зневажав би путіна й усе, за що той виступає», – впевнений історик.

На його думку, російський напад на Україну, руйнування українських міст, які російський князь «допомагав будувати», перетворення на руїни Маріуполя та Миколаєва, фактично «поставило Путіна в роль руйнатора тих попередніх тріумфів». З точки зору пана Монтефіоре, «путінське прочитання історії було глибоко помилковим».

Ну, що ж, ми можемо погоджуватись чи не погоджуватись з оцінкою істориком російського впливового вельможі 18 сторіччя. Зрозуміло, для українців і він, і його вінценосна коханка є завойовниками та знищувачами Запорізької Січі. Тож нам той прах не так вже й потрібен – нехай забирають. Але і ми, й увесь світ ясно бачать різницю між освіченим князем, який мріяв побудувати у Чорноморському регіоні таке собі «космополітичне вікно у Середземне море», мультикультурне й мультинаціональне – і малокультурним людожером, що зараз намагається знищити нашу країну і наш народ.

Як повідомляв Харків Times, 23 жовтня в тимчасово окупованому Херсоні руzzькі асвабадітєлі, панічно виконуючи «жест доброї волі», вкрали з постаменту бронзовий бюст свого славетного полководця Суворова. Також вкрадений та вивезений пам’ятник російському генералу Ушакову.