Хроніки асвабадітєлєй: в Херсоні вкрали пам’ятник Суворову

Тут стояв пам'ятник Суворову. Фото: most.ks.ua

Останнім часом редакцію Харків Times все частіше тішать, смішать або ж вражають новини, що надходять з-за порєбріка чи з тимчасово захоплених територій. Ми вже давно полишили будь-яку надію «понять росію умом», але майже щодня асвабадітєлі розважають нас все новими витівками. Тож редакція вирішила час від часу ділитися з читачами такими новинами – розважайтеся й ви. Наприклад, учора в тимчасово окупованому Херсоні руzzькі асвабадітєлі, панічно виконуючи «жест доброї волі», вкрали з постаменту бронзовий бюст свого славетного полководця Суворова. Також вкрадений та вивезений пам’ятник генералу Ушакову.

Про це Харків Times довідався з допису херсонського видання «Мост».

«Російські окупанти зняли з постаментів і увезли в невідомому напрямку пам’ятники Олександру Суворову і Федору Ушакову, які стояли в центрі Херсона. Обидва пам’ятника демонтовані увечері 23 жовтня і вивезені в невідомому напрямку росіянами, які, судячи з їх дій, відступають з Херсона», – повідомило видання.

У зв’язку із цим хочеться пригадати два цікаві факти. По-перше, асвабадітєлі, мабуть, вважали, що мають тепер оригінальний бюст свого полководця, який у 1903 році створив скульптор Рукавішников за посмертною маскою та який вважається «одним із кращих та точних портретів полководця». Але зуськи. Оригінал був знищений совєтами ще у 1920 році, а потомки знищувачів отримали копію 1950 року, щоправда, бронзову.

Ну, а другий факт ще красномовніший. Востаннє пам’ятники з Херсона крали німецько-фашистські загарбники, відступаючи з міста під час Другої світової війни.

«Саме вони змародерили оригінальний пам’ятник Потьомкіну роботи Івана Мартоса», – пише «Мост».

Що ж, руzzькі асвабадітєлі вчергове підтвердили свою тісну спорідненість саме з фашистським режимом, а нам тепер буде менше роботи з демонтажу їхніх ідолів.

А тут стояв пам’ятник Ушакову. Фото: censor.net

Як повідомляв Харків Times, на позиціях під Харковом російські окупанти залишили не тільки купу мотлоху, зокрема, порожні пляшки з-під алкоголю, а ще докази вчинення ними воєнних злочинів.