“Полювали” за HIMARS та коригували вогонь – у Харківській області викрили ворожих агентів (фото)

Фото: СБУ

У Харківській області співробітники СБУ викрили мережу ворожих агентів, які виконували завдання, поставлені представниками російської військової розвідки, більш відомої, як гру.

Про це Харків Times повідомили у СБУ області.

За оперативною інформацією, організували мережу двоє мешканців Харківської області.

“Вони сформували пул інформаторів із кола своїх знайомих та друзів, яких використовували «в темну». Зокрема, створили групи у месенджерах, в яких, маскуючись «побутовими розмовами», дізнавалися про результати «прильотів» по об’єктах, а також про пересування української військової техніки, її кількість та вид тощо.”, – розповіли у спецслужбі.

На замовлення своїх російських кураторів зрадники збирали та передавали інформацію про дислокацію Сил оборони України та військової техніки, займалися коригуванням і звітували про результати нанесення ракетно-артилерійських ударів рф по об’єктах України. Вони також «полювали» за ракетними системами HIMARS.

Слідство встановило, що працювати на ворогів зловмисники почали з рф із ідеологічних міркувань та через обіцянки «високих посад» у разі окупації регіону. Також за кожну порцію інформації вони отримували грошову винагороду.

Один із них на початку повномасштабного вторгнення перебрався на тимчасово окуповану територію і звідти продовжив свою підривну діяльність. І це при тому, що його син є військовослужбовцем ЗСУ та воює проти рашистів.

Наразі СБУ затримала агента гру, який залишився на території, підконтрольній Україні. За інформацією прокуратури області, затриманому 40 років, він мешканець міста Чугуєва. Наразі цей агент перебуває під вартою. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада).

Слідчі встановлюють всіх причетних до підривної діяльності на шкоду Україні.

Як повідомляв  Харків Times, в одному з населених пунктів Харківської області спецпризначенці СБУ ліквідували дві групи диверсантів російської приватної військової компанії «вагнер». Одного диверсанта під час штурму вбили, ще чотирьох, в тому числі командира ДРГ взяли в полон.