Воював проти України під Ізюмом – СБУ повідомила про підозру найманцю з Білорусі

Фото: СБУ

СБУ відкрила кримінальне провадження на 22-річного громадянина республіки білорусь, який у складі російської приватної віськової компанії “Редут” воював проти України.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення СБУ.

За оперативною інформацією, найманець сам вийшов на російську приватну військову компанію у липні 2022 року.

“Йому запропонували приїхати в рф і уже 19 липня найманець підписав контракт на проходження військової служби із ПВК «Редут» на посаді кулеметника. 21 липня найманець прибув до м. Ізюм Харківської області, де отримав зброю та почав воювати”, – розповіли у СБУ.

У серпні його передислокували до с. Сватове Луганської області, а потім до с. Коровій Яр Лиманського району Донецької області.

19 вересня, під час контрнаступу ЗСУ на Донецькому напрямку, найманець потрапив у полон.

Наразі із бойовиком працюють слідчі СБУ. Його дії кваліфікуються за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (найманство). Білорусу загрожує до 10 років позбавлення волі.

За інфомацією Офісу генпрокурора, організатори, які наймали білоруса, обіцяли йому $3600 щомісяця. А у разі отримання інвалідності йому виплатили б стовідсоткову надбавку.

Як повідомляв Харків Times, 21-річний військовослужбовець армії рф Кирило Беклешов, який встиг провоювати місяць, взяли у полон бійці “Кракена”. Рашист упевнений, що його підрозділ зіткнувся не зі звичайними бійцями, а спецпідрозділом, настільки чітко і злагоджено діяли українці.