Депутати, податківці, поліцейський – на Харківщині шести зрадникам повідомлено про підозру

Співробітники Служби України викрили в Харківськой області шість зрадників, які добровільно перейшли на бік загарбників і допомагали їм розграбовувати регіон та переслідувати мешканців.

Про це Харків Times довідався з повідомлення прес-служби СБУ у Харківській області.

Під слідство потрапили два депутати Липецької сільської ради, які підтримали загарбників.

“За таку «лояльність» представники країни-агресора призначили своїх поплічників до лав місцевої окупаційної адміністрації. Там один з них займався організацією збору та незаконним вивезенням українського зерна з території регіону до рф”, – розповіли в СБУ.

За інформацією прокуратури області, один з депутатів став «головою», інший – «заступником голови» так званої «Липецької адміністрації військово-цивільної адміністрації Харківської області».

З квітня по вересень новопризначений очільник адміністрації окупантів намагався створити позитивний імідж загарбників і для цього проводив агітаційну роботу серед місцевого населення, а також розпоряджався майном громади.

Крім того, обидва підозрювані організовували сільськогосподарську діяльність на території громади. Зокрема наймали працівників, організовували посів та збір врожаю, сприяли вивезенню сільськогосподарської продукції на територію РФ. Також колаборанти організовували вилучення сільськогосподарської техніки у місцевих мешканців та підприємств на користь загарбників.

«Голову» адміністрації окупантів затримано, йому повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

“Заступник” переховується, йому заочно повідомили про підозру у колабараціонізмі (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідчі встановлюють місцезнаходження ще одного прихильника “руzzкого міру”  – начальника сектору дізнання одного з відділів поліції Чугуївського району. На початку повномасштабного вторгнення він добровільно перейшов на бік агресора, який призначив його керівником слідчого підрозділу у так званому «отдєлє поліціі» тимчасово окупованого Вовчанська.

Перебуваючи на «посаді», зловмисник брав активну участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів та вчиненні проти них репресій.

На підставі зібраних доказів йому заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Також на державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, викрито колишнього керівника підрозділу і двох інспекторів Куп’янського та Ізюмського відділів Головного управління Державної податкової служби у Харківській області.

Після захоплення міст чиновниці погодились увійти до складу окупаційної адміністрації, де виконували фіскальні функції для наповнення «бюджету» окупантів.

Зокрема, вони займались незаконним адмініструванням «податків і зборів» з місцевих жителів, у тому числі підприємців.

Наразі двом зрадницям вже обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв  Харків Times, співробітники СБУ затримали депутатку від забороненої нині політичної партії «ОПЗЖ», яка під час окупації смт Шевченкове Куп’янського району, всіляко допомгала загарбникам та сприяла вивезенню української сільгосппродукції до рф.