СБУ затримала харків’янку, яка працювала “старостою” окупованого села

Співробітники Служби безпеки України затримали 50-річну жінку, яка в окупованому росіянами селі Василенкове Куп’янського району Харківської області добровільно пішла на співпрацю з загарбниками і займала посаду “старости” села.

Про це Харків Times повідомили в Управлінні СБУ у Харківській області.

За інформацією спецслужби, зрадницею виявилася мешканка зруйнованої рашистами Північної Салтівки, яка 24 лютого перебувала у селі Василенкове. Дев’ятиповерхівка, в якій знаходиться квартира цєї прихильниці “руzzкого міра”, потрапила під ворожий вогонь ще в березні. І в будинку зараз пошкоджено більшість квартир.

“Наприкінці червня вона погодилася на пропозицію ворога обійняти посаду так званого “старости” цього села. З червня по вересень нова “очільниця” села регулярно брала участь у засіданнях окупаційної адміністрації країни-агресора в м. Балаклія, здійснювала за їх вказівкою збір інформації та заяв від мешканців Василенкового”, – розповіли у спецслужбі.

Правоохоронці викрили та затримали колаборантку під час оперативного відпрацювання деокупованих територій Харківської області. Слідчі СБУ повідомили зловмисниці про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Жінці загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Як повідомляв Харків Times, слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 53-річній вчительці англійської мови із села Бабенкове Ізюмського району Харківської області. Колаборантка під час окупації впроваджувала російські стандарти освіти та направила своїх колег до Курська на «підвищення кваліфікації».