Слідчі відкрили справу на вчительку, яка запроваджувала у ліцеї на Харківщині російську програму

Слідчі повідомили про підозру у колабораціонізмі 53-річній вчительці англійської мови із села Бабенкове Ізюмського району Харківської області. Колаборантка під час окупації впроваджувала російські стандарти освіти та направила своїх колег до Курська на «підвищення кваліфікації».

Про це Харків Times довідався з повідомлень Харківської обласної прокуратури та начальника слідчого управління Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова.

“Після деокупації населених пунктів слідчі знаходять не тільки докази та свідків, а й колаборантів. Одна з них — Олена, вчителька англійської мови в селі Бабенкове”, — написав Болвінов у своєму Facebook.

До початку повномасштабного російського вторгнення вона працювала вчителем у Липчанівському ліцеї в Ізюмському районі. Однак «перевзулась» та почала співпрацювати з окупантами, розповіли в прокуратурі.

У травні вона погодилась на пропозицію представників країни-агресора та обійняла посаду «в.о. директора» Бабенківської загальноосвітньої школи при окупаційній владі.

“Колаборантка впроваджувала стандарти освіти держави-агресора, насамперед, за російськими підручниками. Двох своїх колег освітянка направила на курси підвищення кваліфікації на базі одного з інститутів м. Курськ рф для отримання відповідних знань викладання російської освіти”, – розповіли в прокуратурі.

Під час окупації жінка стала отримувала зарплатню в російських рублях.

“Для отримання грошової винагороди за роботу, якщо можна так сказати, оплати, так як припинено було виплату продуктових наборів, які весь час отримували, між мною та міським відділом освіти в особі Бабаєвської Юлії Валеріївни було укладено трудовий договір. Займала посаду виконуючого обов’язки директора Бабенківської загальноосвітньої школи”, — сказала вчителька.

30 вересня колаборантці повідомлено про підозру.

Як повідомляв  Харків Times, очільниця відділу освіти Вовчанської міської ради 55-річна Віра Сорокова після окупаціїї міста добровільно почала працювати на ворога.