Вбитому в Ізюмі воїну з жовто-блакитним браслетом на руці посмертно присвоєно звання Героя України

Плакат: Oleksandr Grekhov

Воїну 93-ї бригади “Холодний Яр” Сергію Сові, тіло якого з жовто-блакитним браслетом на руці було виявлено в місці масового поховань у деокупованому Ізюмі, присвоєно звання Героя України.

Про це Харків Times довідався з указу Президента України Володимира Зеленського про нагородження Героя.

Звання Героя України Сергій Сова отримав із удостоєнням ордена “Золота Зірка”. Відповідний указ глава держави підписав 24 вересня.

“За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі постановляю: присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” Сові Сергію Олександровичу – старшому солдату (посмертно)”, – йдеться в тексті указу президента.

Тіло Героя з місця масового поховань в Ізюмі дістали в перший день ексгумації. Тоді він значився як невідомий. На руці загиблого був жовто-блакитний браслет, фото якого облетіло весь світ і стало водночас символом незламності українців і доказом, що ми воюємо із нелюдами, які вчиняють справжній геноцид.

Загиблого опізнала дружина Оксана Сова, з якою Сергій прожив 15 років у шлюбі. В них народилося двоє діточок. Саме вони подарували батькові жовто-блакитний брасалет у 2014 році, коли Сергій вперше відправився воювати з російськими агресорами на Донбас.

Під час широкомасштабного вторгнення Сергій Сова воював у 93-ій ОМБр “Холодний Яр”, стримував російську навалу поблизу міста Ізюм.

Після звільнення міста від рашистів в лісосмузі було знайдено місце масового поховань, з якого з 16 по 23 вересня ексгумовали  447 тіл загиблих: 425 цивільних осіб, серед яких 5 дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ. У померлих виявили тілесні ушкодженя у виді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У декількох із загиблих були зв’язані руки, переломані кістки, у низки померлих — мотузка на шиї.

Як повідомляв Харків Times, у 93-ій ОМБр, підтвердили, що знайдений в Ізюмі загиблий з жовто-блакитним браслетом на руці – це їх воїн, 36-річний Сергій Сова. З квітня цього року вінвважався зниклим без вісті.