Дипломати понад 20 країн відвідали Ізюм

Фото: kharkivoda.gov.ua

Представники дипломатичних установ понад 20 країн світу на власні очі побачили жахливі наслідки російської окупації міста Ізюм.

Про це Харків Times довідався з повідомлення голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова.

«Ізюм. Це місто – трагічний приклад того, що залишають після себе окупанти, – смерть та руїни. Представники європейських країн оглянули масштабні руйнації, близько 80% будівель знищені. Але найжахливіше: росіяни вбили сотні ізюмчан. Делегати із Австрії, Литви, Іспанії, Франції, Словенії, Данії, Туреччини та інших країн на власні очі побачили катівні, масові поховання, де зараз триває ексгумація тіл. На жаль, це далеко не єдине подібне захоронення», – сказав Олег Синєгубов.

Він також підкреслив, що українці борються за свободу, незалежність і за європейські демократичні цінності та розраховують на підтримку іноземних партнерів.

Місто Ізюм майже півроку було під окупацією, і за цей час зазнало жахливих руйнувань. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, саме по Ізюму рашисти нанесли найбільше ударів – 476 ракетних атак, більше ніж по Маріуполю.

За попередніми висновками місцевої влади, в Ізюмі зруйновано близько 80% будівель.

У лісосмузі неподалік міста виявили місце масового поховань, яки виникло у той час, коли місто перебувало під російською окупацією.

З 16 по 23 вересня з місця масового поховань в Ізюмі було ексгумовано  447 тіл загиблих: 425 цивільних осіб, серед яких 5 дітей, та 22 військовослужбовці ЗСУ. У померлих виявили тілесні ушкодженя у виді мінно-вибухових травм, осколкових, вогнепальних та колото-різаних поранень. У декількох із загиблих були зв’язані руки, переломані кістки, у низки померлих — мотузка на шиї.

Як повідомляв Харків Times, на звільнених територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, де російські військові знущалися над українцями. Шість з них знаходилися в Ізюмі.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що на деокупованих територіх області виявлено ще три місця масового поховань.