Правоохоронці оголосили підозру коригувальнику ворожої артилерії зі Слатине

Фото: Харків Times

Правоохоронці оголосили підозру коригувальнику, який наводив удари ворожої артилерії на позиції сил оборони Харківської області.

Про це Харків Times повідомив речник Управління СБ України в Харківській області Владислав Абдула.

Фото: СБУ

Оперативники спецслужби встановили, що 43-річний мешканець селища Слатине Дергачівського району був залучений до співпраці з ворогом ще наприкінці березня, коли селище було окуповане російськими військами.

Зловмисник ініціативно зв’язався з представниками збройних сил росії за допомогою відповідного телеграм-бота, посилання на який рашисти розповсюджували у мобільних месенджерах, та погодився співпрацювати з ворогом. Коригувальник робив скриншоти карт місцевості, де відмічав точні позиції військових підрозділів і техніки ЗСУ на території Харкова і Харківської області, та передавав ці зображення представнику країни-агресора на номер російського мобільного оператора. Зокрема задокументовано, що по позиціям Збройних Сил України поблизу одного з сіл Дергачівського району, які зловмисник “злив” ворогу, рашисти нанесли щонайменше чотири прицільних артилерійських удари.

Коригувальника було затримано у Харкові, куди він переїхав після звільнення Слатиного від окупантів, тікаючи подалі від лінії фронту та російських обстрілів.

Слідчі Управління СБУ в Харківській області повідомили чоловіку про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.114-2 Кримінального кодексу (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух чи розташування Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного стану). За такий злочин йому “світить” від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Викриття та документування протиправної діяльності відбувалося за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Прес-служба прокуратури області повідомила, що за даними слідства 21 червня коригувальник надіслав ворожим представникам місця дислокації ЗСУ у селі Безруки, після яких російська армія нанесла по ним удари.

Як повідомляв Харків Times, 16 липня у Харкові на вулиці Лисій поліцейські полку поліції особливого призначення затримали чоловіка, у телефоні якого зберігалася інформація про розташування підрозділів ЗСУ.