Мешканці окупованої Боровї отруїлися російською “гуманітаркою”

В окупованій майже чотири місяці Борівській громаді Харківської області загарбники намагаються зробити вигляд, що піклуються про місцевих. Але від ворожої турботи людям тільки гірше.

Про це Харків Times повідомили у Борівській селищній раді.

“Освабадітелі” зівльнили мешканців громади нормальних умов життя. Люди виживають у складних умовах: без грошей та можливості поспілкуватися з рідними. На території окупованої громади не працює банківська система, немає можливості перевести гроші у готівку, відсутні мобільний зв’язок та інтернет.

Окупаційна влада обіцяє запустити на окупованих територіях мобільний зв’язок від оператора «Миртелеком».

“Це буде локальна мережа для здійснення дзвінків всередині неї. Тобто користувачі цього мобільного оператора зможуть зв’язатися телефоном в основному з такими ж користувачами «Миртелекому». Можливість дзвонити на номери українских операторів буде, але за дуже високим тарифом. До того ж, звичайні голосові дзвінки у цій мережі можуть прослуховуватися окупантами”, – розповіли у сільраді.

Послуги від цього оператора не тільки обмежені, а ще застарілі – на рівні початку 2000-х, коли не було мобільного інтернету. Тобто поспілкуватися телефоном можна буде, а скористатися інтернетом – ні.

Позбавивши борівчан можливості працювати, отримувати зарплати та пенсії, окупанти періодично видають себе за благодійників та роздають харчі населенню в якості гуманітарної допомоги.

“Відомі неодноразові випадки, коли люди отримували розлади травлення та труїлися продуктами з російської гуманітарки. Харчові отруєння пережили й члени сімей активних колаборантів, зокрема, з села Піски-Рідьківські, які, ймовірно, споживали ці продукти більше за інших”, – розповіли у сільраді.

Станом на 12 серпня окупанти здебільшого вивели свої підрозділи з території громади. Виключенням стало село Підвисоке, де ще фіксують велику кількість ворогів та розміщена російська артилерія.

Водночас окупанти зберігають контроль за захопленими населеними пунктами Борівщини. Деякі з них самовільно зайняли житло борівчан, які виїхали у зв’язку з воєнними діями та окупацією. Зокрема, є інформація, що двоє офіцерів російської армії наразі мешкають безпосередньо у будинку селищного голови.

Як повідомляв Харків Timesв Ізюмі Харківської області окупаційні російські війська проводять фільтраційні заходи та примусове вивезення місцевих жителів на територію російської федерації.

Окупанти примусово вивозять мешканців Козачої Лопані до таборів у росії.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.