ТЕЦ-5 заявляє про досягнення домовленості з «Харківміськгазом»

Фото: Прес-служба ТЕЦ-5

Під загрозою націоналізації Харківська ТЕЦ-5 спромоглася домовитись із «Харківміськгазом» про постачання пального та не відключила гарячу воду у 800 харківських будинках. На підприємстві запевняють, що в майбутньому опалювальному сезоні мають намір «сумлінно виконувати команди диспетчерської служби Харківських теплових мереж» та «робити усе можливе для добробуту громадян Харківщини».

Про це Харків Times дізнався з коментаря, наданого ЗМІ заступником голови правління ТЕЦ-5 Ігорем Орловським.

«Відразу хочу заспокоїти містян: ТЕЦ-5 не припиняла працювати і має твердий намір робити це й надалі. Вище згадані 800 будинків продовжують отримувати гарячу воду», – заявив Орловський.

За його словами підприємство винне постачальній компанії 75 млн гривень. Але водночас борг КП «Харківські теплові мережі» перед ТЕЦ-5 вже сягнув 1,7 млрд гривень.

Незважаючи на це, підприємство запевняє харків’ян, що вони й надалі будуть «з гарячою водою, а з настанням холодів – із теплом в оселях». Наразі домовитися вдалося. Вчергове.

«Діалог був непростим, але ми порозумілися. Теплоцентраль отримуватиме для подальшої діяльності паливо», – стверджують на підприємстві.

Але подібні ситуації виникають «із завидною регулярністю», що й призвело врешті решт владу міста й області до думки про доцільність націоналізації ТЕЦ-5.

Як повідомляв Харків Times, щоб зменшити ризики для містян, мер Харкова Ігор Терехов звернувся до РНБО з пропозицією передати теплоцентраль у власність держави, а голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов підтримав його.

Нагадаємо, що у березні, на ТЕЦ-5 заявили про те, що собівартість виробництва електроенергії у чотири рази перевищує вартість електроенергії на ринку. З 1 березня Кабмін передбачив постачання газу за пільговою ціною 7,080 гривні за тисячу кубометрів для обмеженої кількості підприємств. ТЕЦ-5 до цього переліку не потрапила. 3 травня у компанії оголосили про призупинення роботи, але 17 травня заявили про поновлення діяльності.

30 травня ТЕЦ-5 повідомила, що зупиняє роботу через зростання цін на газ. За інформацією прес-служби компанії, з 1 червня “Нафтогаз Трейдинг” продає газ ТЕЦ-5 по 29 400 гривень за тисячу кубометрів, що втричі більше попередньої ціни (7 900 грн/ за тис. куб). Пізніше роботу поновили.

Ця публікація була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю DW Akademie, ГО “Львівський медіафорум”, Програми Медіафіт для Південної та Східної України та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.