У селищі Шевченкове двоє місцевих допомагали росіянам красти зерно

Фото: ТСН

Українські слідчі заочно повідомили про підозру у пособництві державі-агресору двом мешканцям смт Шевченкове Куп’янського району Харківської області.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За інформацією слідства, на бік окупантів перейшли і всіляко їм догоджали 60-річний Сергій Лоскутов та 51-річний Євгеній Нечволод.

Лоскутов налагодив співпрацю з ворогом з середини квітня 2022 року.

“Чоловік, виконуючи завдання окупантів, закликав місцеве населення виходити на роботу до сільської ради, збирав списки мешканців, які брали участь в АТО/ООС. “, – розповіли в прокуратурі.

Лоскутов також примушував місцевих мешканців вивісити на адміністративній будівлі Шевченківської міської ради прапор рф.

За підтримки окупантів він забирав автомобілі у місцевого населення, вилучав у мисливців селища зброю. Крім того, Лоскутов сприяв розграбленню сільськогосподарських підприємств громади та вивезенню з них зерна, насіння соняшнику, кукурудзи на територію рф.

51-річний Євгеній Нечволод до лав зрадників приєднався трохи пізніше – у травні цього року.

“Допомагаючи агресорам, він вивозив сільськогосподарську техніку, зерно та добрива з підприємств, розташованих на території Шевченківської територіальної громади”, – повідомили у прокуратурі.

Нечволод разом з військовими рф забирав у односельців автівки на потреби окупаційної адміністрації. Він також закликав до співпраці з агресором та наголошував, що у складі рф «буде краще».

Крім того, Нечволод збирав дані про родини українських військових та в подальшому передавав їх окупантам.

Слідчі кваліфікували дії негідників за ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Харківській області.

Як повідомляв Харків Timesукраїнські слідчі відкрили три кримінальні справи на Андрія Стрижко, якого окупантами призначили очільником адміністрації смт Шевченкове Куп’янського району Харківської області.

Офіс генерального прокурора України повідомив про підозру у колаборційній діяльності 43-річному В’ячеславу Артюхову, який очолив так звану “народну міліцію” у селищі Шевченкове Харківської області.