В Офісі генпрокурора відкрили справу на очільника окупаційної міліції смт Шевченкове

Офіс генерального прокурора України повідомив про підозру у колаборційній діяльності 43-річному В’ячеславу Артюхову, який очолив так звану “народну міліцію” у селищі Шевченкове Харківської області.

Про це Харків Times дізнався з повідомлення Офісу генпрокурора України.

За інформацією слідства, Артюхов добровільно перейшов на бік ворога.

“Артюхов, перебуваючи на території смт Шевченкове, з березня по травень 2022 року (більш точної дати час під час досудового розлідування не встановлено) добровільно погодився на призначення на посаду “керівника народної міліції смт Шевченкове Харківської області”, — йдеться в повідомленні.

Артюхов залишається на цій посаді до сьогодні.

Слідство також встановило, що з березня по травень цього року Артюхов у формі збройних сил рф та зі стрілковим озброєнням як “керівник народної міліції” у Шевченковому допомагав російській армії розшукувати поліцейських, які до війни працювали у Куп’янському районному відділі поліції Головного управління Нацполіції в Харківській області, аби схилити їх до переходу на бік окупантів.

У цей же період, за даними слідства, Артюхов допоміг окупантам облаштувати фортифікаційні споруди (блокпост) у Шевченковому.

Таким чином, Артюхов, який добровільно зайняв посаду в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території, скоїв злочин, відповідальність за який передбачена ч. 7 ст. 111-1 ККУ. А саме – позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Людина з таким ПІБ з смт. Шевченкове є серед численних співзасновників ТОВ “Сільськогосподарське підприємство “Шевченківське”, а раніше власником та директором харківського ТОВ “Дакс-Агро”.

Як повідомляв Харків Times, українські слідчі відкрили три кримінальні справи на Андрія Стрижко, якого окупантами призначили очільником адміністрації смт Шевченкове Куп’янського району Харківської області.