Детектив НАБУ, випускник академії Ярослава Мудрого – що відомо про нового очільника САП

Сьогодні, 19 липня Комісія визначила переможця конкурсу на голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Ним став 35-річний Олександр Клименко, детектив НАБУ, випускник Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого (м. Харків).

Про це Харків Times дізнався з трансляції засідання комісії з проведення конкурсу на посаду керівника САП.

Олександр Клименко ще в грудні 2021 року переміг у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, За результатами всіх етапів у фінал вийшло два кандидати. Перше місце посів детектив НАБУ Олександр Клименко, який набрав 246 балів. На другому місці – прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк (229 балів). Однак тоді Комісія не затвердила результати віборів, це сталося лише сьогодні.

Тепер черга за генпрокурором, який повинен затвердити кандидатуру переможця.

За данними відкритих джерел, 35- річний Клименко – уродженець Слобожанщини. Його професійна кар’єра розпочалася з посади слідчого, а потім старшого слідчого в органах внутрішніх справ Києва у березні 2010 року.

З листопада 2015 року – старший слідчий у Національній поліції. Він розслідував розкрадання коштів в Укрзалізниці. Клименко з’ясував, що чиновники укладали фіктивні договори, у такий спосіб виводячи кошти з держпідприємства. Він написав листа, щоб такі виплати зупинити. Проте його керівник вимагав відкликати цей лист, а коли Клименко відмовився, йому наказали здати посвідчення і залишити управління.

У березні 2016-го Клименко взяв участь у конкурсі й став детективом Національного антикорупційного бюро. А вже за рік – старшим детективом, з листопада 2017 року – керівником відділу.

За період роботи в НАБУ Клименко розслідував гучні справи за участю колишнього народного депутата Олександра Онищенка, колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Був старшим групи прокурорів у справі колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Зазначимо, що посилення боротьби з корупцією є однією із вимог Євросоюзу на подальшому шляху вступу України до ЄС.

Як повідомляв Харків Times, Президент України Володимир Зеленський призначив начальником управління СБУ у Харківській області Олександра Куця. До цього Олександр Куць очолював Донецьку обласну військово-цивільну адміністрацію.