На чиновницю з Куп’янська, що очолила окупаційний “Пенсійний фонд”, відкрили справу за колабораціонізм

Українські слідчі відкрили кримінальне провадження на 54-річну Зою Фінько, яка у місті Куп’янськ Харківської області очолила створений окупантами пенсійний орган.

Про це Харків Times повідомили у Харківській обласні прокуратурі.

До російського вторгнення в Україну жінка працювала в одному з підрозіділів Пенсійного фонду України у Харківській області. Вона займала посаду заступника начальника відділу обслуговування громадян №13 (сервісний центр), тобто була держслужбовцем.

Коли рашисти захопили місто, Зоя Фінько добровільно перейшла на бік ворога.

“Вона зайняла посаду керівника підрозділу пенсійного забезпечення так званої «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області». Серед обов‘язків очільниці незаконного органу — видача «допомоги» від країни-агресора у сумі 10 тис. рублів.”, – розповіли у прокуратурі.

Добровільне зайняття посади громадянином України, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території – це злочин, покарання за який предбачене ч. 5 ст. 111-1 КК України. А саме – позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Слідчі заочно повідомили Зої Фінько про підозру у скоєнні цього злочину.

Як повідомляв Харків Times, 27 лютого мер Куп’янська Геннадій Мацегора прийняв ультиматум російських військових та визнав підконтрольність їм міста.

Куп’янська окружна прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 ККУ («Державна зрада») стосовно Куп’янського міського голови Геннадія Мацегори.

Колишнього мера Куп’янська генадія мацегору, який перейшов на бік російських загарбників, ці самі загарбники чогось заарештували. Зараз мацегора перебуває в них під вартою.