Суддю-снайпера з Харкова нагороджено другим орденом “За мужність”

Фото: Олександр Мамалуй/Facebook

Президент України Володимир Зеленський нагородив харків’янина Олександра Мамалуя, який вже вдруге пішов на війну з російськими окупантами, орденом “За мужність” ІІ ступеня.

Про це Харків Times дізнався з указу №461/2022, який оприлюднено на сайті голови держави.

Згідно з документом лейтенанта Олександра Мамалуя відзначено нагородою “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”.

Довідково:

У перший день широкомасштабного вторгнення суддя Верховного Суду Олександр Мамалуй знаходився у Києві, його родина – у Харкові. Ввечері 24 лютого він вже був залучений до захисту Києва, 25 лютого брав участь у бойових діях. Після того, як окупантів відігнали від Києва, він перейшов до снайперського підрозділу Збройних сил України. Про це Олександр Мамалуй розповів виданню Pravo.ua.

Підрозділ, в якому воює харківський суддя виконує снайперські, розвідувальні завдання і коригує артилерію.

Олександр Мамалуй – учасник АТО. Із червня 2014 року — снайпер роти снайперів (надалі — заступник командира взводу роти снайперів) 93-ї гвардійської окремої механізованої бригади. У складі своєї бригади з 12 липня 2014 року по 3 березня 2015 року брав участь у визволенні та подальшій обороні сіл Піски, Первомайське, Нетайлове, Опитне, Водяне, м. Авдіївка, Донецького аеропорту.

З 9 березня 2015 року демобілізований. 23 квітня 2015 року мобілізований до лав Державної прикордонної служби України. Снайпер антиснайперської групи відділення вогневих засобів мобільної прикордонної застави (окремого відділу). З липня 2015 року виконує завдання в зоні антитерористичної операції.

Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (27 червня 2015), відзнакою Міністерства оборони України «Іменна вогнепальна зброя» та нагрудним знаком «Учасник АТО».

Одлександр Мамалуй 27 листопада 2001 року призначений на п’ятирічний строк суддею Господарського суду Харківської області. 14 грудня 2006 року обраний безстроково суддею Господарського суду Харківської області.

З 2017 року – суддя КГС Касаційний господарський суд, кандидат юридичних наук.

Як повідомляв Харків Times,Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки у Харківську область 29 травня відвідав передові позиції українських військових, вручив нагороди захисникам та захисницям, та відвідав один з найбільш постраждалих через російські обстріли район м. Харкова – Північну Салтівку.